Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#79]

Η Σαλαμίνα έχει μακραίωνη και αρχαιότατη παράδοση και οι παραδοσιακές της φορεσιές ακολουθούν το πρότυπο της παραδοσιακής φορεσιάς των Μεγάρων. Η γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία της Σαλαμίνας και ειδικότερα η νυφική, λόγω του ιδιαίτερου διάκοσμου και στολίσματος, ξεχωρίζει, με έντονα λαογραφικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι κοινά με παραδοσιακές ενδυμασίες της Αττικής, όπως της Αθηναϊκής και της Ταναγραίας, το οποίο είναι αναμενόμενο λόγω της μετακίνησης Αθηναίων και Βοιωτών στο νησί κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Βασικά στοιχεία της παλαιάς φορεσιάς της Σαλαμίνας ήταν η τραχηλιά, το κεντημένο μεταξωτό ή βαμβακερό πουκάμισο, το μάλλινο σεγκούνι και τα δύο ή τρία κολλαριστά μισοφόρια που προσδίδουν όγκο στη φούστα. Με την πάροδο των χρόνων, το μάλλινο σεγκούνι εγκαταλείφθηκε και η φορεσιά άρχισε να θυμίζει περισσότερος τις ελληνικές νησιώτικες φορεσιές. Το πουκάμισο συχνά φέρει κεντήματα εμπνευσμένα από τη φύση, τα οποία είναι πάντα ζωηρά και ανάγλυφα και οι αντιθέσεις των χρωμάτων είναι έντονες. Οι παραστάσεις στον κεντητό διάκοσμο της ποδιάς εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας. Υπάρχει, επίσης, το γιορντάνι, δηλαδή κόσμημα επιστήθιο ή περιλαίμιο, χαρακτηριστικό στη λαογραφία των ελληνικών ενδυμασιών. Οι νύφες φορούσαν παραδοσιακά τη «σκέπη», δηλαδή έναν μεταξωτό διάφανο κεφαλόδεσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παραδοσιακά Μονοπάτια [#78] Θερινό Ηλιοστάσιο »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.