Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#78]

Οι παραδοσιακές ενδυμασίες του Καστελλόριζου, τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία, ξεχωρίζουν για την καλαισθησία τους και έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως οι φορεσιές κάθε τόπου της πατρίδας μας. Η ντόπια λαϊκή τέχνη αποτυπώνεται με έντονα στοιχεία της επάνω στην παραδοσιακή φορεσιά, ειδικά τη γυναικεία. Με αυτή την ενδυμασία οι κάτοικοι του Καστελλόριζου παντρεύονταν, αλλά και θάβονταν όταν έφευγαν από τη ζωή.

Οι άνδρες του νησιού επέμειναν στην παραδοσιακή βράκα μέχρι τους νεότερους αιώνες, αρνούμενοι την επικράτηση των φράγκικων ρούχων και αντιστοίχως και οι γυναίκες διατήρησαν την παράδοση της όμορφης ενδυμασίας του Καστελλόριζου. Η νυφική ενδυμασία, όπως σε κάθε τόπο, διαφέρει από την καθημερινή και κατασκευάζεται από πολυτελέστερα υλικά όπως το βελούδο και το μετάξι, ενώ διατηρεί και ζωηρές βυζαντινές επιρροές, περισσότερες από τις φορεσιές των υπόλοιπων Δωδεκανήσων.

Στην ενδυμασία των Καστελλοριζιών υπήρχαν και «μπρισίμια» και «καλαπατάνια», δηλαδή χρυσές κλωστές (βλ. Εικόνα). Στο κεφάλι τους κατά τους παλαιότερους χρόνους φορούσαν μικρό κόκκινο φέσι γύρω από το οποίο τύλιγαν μεταξωτό πολύχρωμο μαντήλι, το λεγόμενο τσακί ή κασκί. Πάνω στο τσακί στερεωνόταν μια καρφίτσα με τρία χαρακτηριστικά χρυσά φλουριά και το κρέπι. Το κρέπι είναι ένα μεγάλο μεταξωτό σάλι με χρυσά κρόσσια, επίσης χαρακτηριστικό της ενδυμασίας του Καστελλόριζου. Οι γυναίκες φορούσαν, επίσης, πολλά κοσμήματα, κυρίως δαχτυλίδια, κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες αργυροχρυσοχοΐας, καθώς και χρυσές λίρες, βενέτικα και άλλα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 96 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.