Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#55]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Απελλής

O Απελλής, ο ζωγράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της αρχαιότητας, που άκμασε κατά την πρώιμη Ελληνιστική περίοδο.

Ο Απελλής είχε καταγωγή από την Κω (ή την Έφεσο) και υπήρξε ζωγράφος στο περιβάλλον του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φιλοτεχνώντας αρκετές προσωπογραφίες τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος εκτιμούσε τόσο τις ικανότητες του, ώστε να είναι ο μοναδικός ζωγράφος που επιτρεπόταν να φιλοτεχνεί πορτρέτα του.

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή έργα του ήταν τα «Αναδυόμενη Αφροδίτη», «Η Συκοφαντία του Απελλή», καθώς και η προσωπογραφία του μονόφθαλμου βασιλιά Αντίγονου. Υπήρξε, ίσως, ο σπουδαιότερος ζωγράφος της αρχαιότητας, ενώ έλεγαν για αυτόν ότι οι προσωπογραφίες του ήταν τόσο αληθοφανείς, ώστε μπορούσε να προβλεφθεί η ηλικία του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα, τα έργα του χαρακτηρίζονταν από κομψότητα και οικονομία. Χρησιμοποιούσε τέσσερα βασικά χρώματα, το λευκό, το μαύρο, το κίτρινο και το κόκκινο, ενώ δημιούργησε μια δική του τεχνική προετοιμασίας της τοιχογραφίας, χρησιμοποιώντας ελεφαντόδοντο. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 77 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.