Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#77]

Παραδοσιακοί Χοροί της Θράκης

Η «Γίκνα» αποτελεί παραδοσιακό θρακιώτικο γαμήλιο χορό από την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες και η λαβή γίνεται από τις παλάμες με τεντωμένα τα χέρια προς τα κάτω.

Ο «Ζωναράδικος» είναι χορός τόσο της Θράκης όσο και άλλων περιοχών της πατρίδας μας, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί κάποτε Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο «Ζωναράδικος» οφείλει την ονομασία του στη λαβή των χορευτών, οι οποίοι είναι και άνδρες και γυναίκες, με τους άνδρες πρώτους στη σειρά.

Ο «Μαντηλάτος» είναι κυρίως γαμήλιος χορός και επίσης χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, ενώ η ονομασία του σχετίζεται με το μαντήλι που κρατούν οι χορευτές. Ο «Μαντηλάτος» αποτελεί αντικρυστό χορό, για αυτό λέγεται και καρσιλαμάς, αφού καρσί σημαίνει αντίκρυ. Χορεύεται, κυρίως, όταν οι συγγενείς παραλαμβάνουν τη νύφη ή τον γαμπρό από την οικία τους.

Η «Μπαϊντούσκα» χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρη τη Θράκη.

Η «Σουφλιουτούδα» είναι γυναικείος παραδοσιακός χορός και όπως μαρτυρά η ονομασία του προέρχεται από το Σουφλί. Η λαβή γίνεται από τις ζώνες ή από τις παλάμες σταυρωτά και ο χορός έχει αργό και γρήγορο μέρος.

Του «Μαμά τα Παληκάρια» είναι ανδρικός και γυναικείος χορός από τη Γρατινή Κομοτηνής και ο τίτλος του συνδέεται με το παραδοσιακό τραγούδι από το οποίο συνοδεύεται. Η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλάμες και τα χέρια τεντώνουν προς τα κάτω.

Ο «Τριπάτης» χορεύεται στην περιοχή της Ορεστιάδας και είναι μικτός χορός.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 149 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.