Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#54]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Θεόδωρος Βρυζάκης

 

Ο μεγάλος ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης γεννήθηκε στην Θήβα το 1814, επτά χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Έζησε και ο ίδιος τα σκληρά χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα κατά των Τούρκων, κατά τα οποία έχασε τον πατέρα του, ο οποίος κρεμάστηκε από τους Τούρκους.

Έπειτα από αυτά τα γεγονότα, με την ενθάρρυνση ενός Γερμανού φιλολόγου που είδε το ταλέντο του, ο Βρυζάκης έφυγε για την Βαυαρία, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί συνδέθηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής, όπως τους Carl Wilhelm von Heideck,  Πέτερ φον Ες και Heinrich von Mayer.

Το έργο του ζωγράφου είναι πληθωρικό και ρομαντικό, με έντονες αντιθέσεις και σκιάσεις, ευαισθησία στα πρόσωπα και περίπλοκες συνθέσεις. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο κατεξοχήν ζωγράφος του Αγώνα του 1821, καθώς αναπαρέστησε την ορμητικότητα και την λεβεντιά των Ελλήνων αγωνιστών, όπως και την θλίψη της Ελληνίδας-είτε μάνα, είτε κόρη, είτε γυναίκα- όσο κανείς άλλος στα έργα του.

*Στον πίνακα απεικονίζεται η Έξοδος του Μεσολογγίου.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.