Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#53]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Πολυχρόνης Λεμπέσης

 

Ο Πολυχρόνης Λεμπέσης γεννήθηκε στην Σαλαμίνα το 1848. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα, όπου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου», η οποία διακρίνεται για την απόδοση ηθογραφικών, αλλά και ιστορικών σκηνών του Ελληνικού Γένους. Μάλιστα, μαθήτευσε για ένα διάστημα στο Μόναχο, όπου συνδέθηκε με τον Νικόλαο Γύζη και τους γνωστούς ζωγράφους Βίλχελμ Λίντενσμιτ τον Νεότερο και Λούντβιχ φον Λοφτς.

Το έργο του διακρίνεται για την προσεκτική επιλογή των χρωμάτων, την καθαρότητα του σχεδίου, αλλά και την ευαισθησία των μορφών που απεικονίζει, ενώ το ύφος του είναι ρωμαλέο, αυθόρμητο και ειλικρινές.

Ο Λεμπέσης υπήρξε χαρακτήρας ασκητικός, λιτός και λακωνικός, καθώς είχε συνηθίσει στην απλή και φτωχή ζωή, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον πλουτισμό ή την πρόσκαιρη δόξα. Και αυτή η αλήθεια του, είναι εμφανής στα έργα του.

 

*Ο πίνακας ονομάζεται«Ο Βοσκός».

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.