Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#75]

Εικόνα: Πάνω κέντρο, κιουστέκι Καραγκούνηδων Θεσσαλίας, κατασκευασμένο από χρυσικούς, για γιορτινή γυναικεία ενδυμασία (Καρδίτσα, τέλη 19ου αιώνα). Κάτω κέντρο, γιορτινό κιουστέκι για την ανδρική ενδυμασία (Ήπειρος, τέλη 19ου αιώνα). Κάτω δεξιά, παραδοσιακό κιουστέκι Βλάχων Ανατολικού Βερμίου.

 

Το κιουστέκι (ή κουστέκι ή κιοστέκι) ήταν και είναι ένα παραδοσιακό στοιχείο πολλών ντόπιων ενδυμασιών της Ελλάδας, που έχει ρίζες στη φορεσιά των αγωνιστών του 1821. Αποτελείτο από πολλαπλές σειρές μεταλλικών αλυσίδων, κρεμασμένων χιαστί στο στήθος ή, σε κάποιες περιοχές, στη μέση ή την πλάτη των παληκαριών. Ουσιαστικά το όνομα κιουστέκι σημαίνει τις επάλληλες ασημένιες αλυσίδες, «δεμένες» μεταξύ τους σε μια κεντρική ασημένια πλάκα.

Τα κιουστέκια κατασκευάζονται ακόμη σε παραδοσιακά εργαστήρια αργυροχοΐας της πατρίδας μας, με σκοπό την τήρηση των εθίμων και για τη δημιουργία τους ακολουθούνται παλαιά σχέδια ως πρότυπα, τα οποία είναι συνήθως εντυπωσιακά και ακριβά, λόγω του υψηλού τους βάρους σε μέταλλο ή των επιπλέον διακοσμητικών τους στοιχείων. Για την κατασκευή χρησιμοποιείται, συνήθως, κράμα αργύρου με άλλα μέταλλα.

Τα κιουστέκια πρέπει να διαχωρίζονται από τα τσαπράζια, που είναι η γενική ονομασία για στολίδια στο στήθος της παραδοσιακής ανδρικής φορεσιάς. Τα κιουστέκια ενίοτε κατασκευάζονταν και για τη γιορτινή γυναικεία ενδυμασία (Εικόνα).

Οι «Γενίτσαροι», χαρακτήρες του ομώνυμου εθίμου της Νάουσας, φορούν το κιουστέκι στην πλάτη, κατά την Παράδοση (Εικόνα). Στην Ήπειρο, οι αλυσίδες ενώνονταν σε σταυρό και συχνά το κιουστέκι ήταν ολόκληρο επιχρυσωμένο (Εικόνα). Ο διάκοσμος είχε ενίοτε σχηματοποιημένο άνθινο θέμα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως οι σπείρες, οι έλικες και τα ρομβοειδή ελάσματα. Επίσης στολιζόταν με χρωματιστές πέτρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παραδοσιακά Μονοπάτια [#74] Α' Μέρος - Δημοσθένης »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.