Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#73]

Γ’ Μέρος

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

Ξαφνικά οι Πέρσες είδαν τον ελληνικό στόλο, ενώ έπλεε εναντίον τους, να κάνει κράτει και να κινείται προς τα πίσω, χωρίς να στρέφει την πλώρη των πλοίων του. Επρόκειτο για έναν στρατηγικό ελιγμό από την πλευρά των Ελλήνων, με σκοπό να παρασύρουν τα περσικά πλοία πιο κοντά στην στεριά, για να συγκρουστούν όπου θα έκριναν οι ίδιοι ότι ήταν ευνοϊκότερα.

Πρώτος επιτέθηκε ο Αθηναίος Αμεινίας, καταγόμενος από την Παλλήνη, εμβολίζοντας με το πλοίο του ένα εχθρικό πλοίο. Ταυτοχρόνως, κατά του εχθρού εφόρμησαν και οι Αιγινήτες, με την ναυμαχία σε λίγο να γενικεύεται. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι Πέρσες υπερέβαλλαν τον εαυτό τους, ενεργώντας ταυτόχρονα με ζήλο, αλλά και φόβο, μήπως ο βασιλιάς τους θεωρήσει ότι δεν πολεμούν ικανοποιητικά. Στις γραμμές τους επικρατούσε, πράγματι, πολύ μεγάλη αναστάτωση, με αποτέλεσμα πολλά πλοία τους να βυθίζονται. Ειδικότερα, η πλειοψηφία τους βυθίστηκε όταν άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, αφότου όσα πλοία είχαν μείνει πίσω προσπαθούσαν να βγούνε μπροστά για να δείξουν την ανδρεία τους, με συνέπεια να συγκρούονται με τα υποχωρούντα.

Οι Αθηναίοι κατάφεραν να κάμψουν την επίθεση των Φοινίκων, οι οποίοι βρίσκονταν παραταγμένοι απέναντι τους, και αφού τους έτρεψαν σε φυγή, υπερκέρασαν την παράταξη του περσικού στόλου και άρχισαν την καταδίωξη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη καταστροφή του εχθρικού στόλου συντελέστηκε στα στενά περάσματα της Κυνόσουρας με την Ψυτάλλεια και με την απέναντι ακτή της Αττικής. Η αιγινήτικη φρουρά κατέφθασε εγκαίρως από το νησί και όσα πλοία διέφευγαν από την καταδίωξη των αθηναϊκών πλοίων έρχονταν αντιμέτωπα με τις τριήρεις των Αιγινητών.

Παράλληλα, στο νησί της Ψυτάλλειας είχε εγκατασταθεί μια μικρή δύναμη Περσών αξιωματούχων, με σκοπό να βοηθάει τους Πέρσες και να εξοντώνει όποιον Έλληνα ναυαγό έφθανε εκεί. Ο Αριστείδης, τότε, αποβιβάστηκε με μια δύναμη Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την φρουρά αυτή, μαζί με όποιον Πέρση κατέφθανε έχοντας άγνοια για το τι είχε προηγηθεί. Όπως είναι φυσικό, οι απώλειες των Περσών σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς δεν γνώριζαν κολύμπι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, των οποίων το πλοίο ακόμα και αν βυθιζόταν, μπορούσαν να κολυμπήσουν μέχρι την απέναντι ακτή της Σαλαμίνας.

Από την εχθρική πλευρά, ωστόσο, αρίστευσε η βασίλισσα της Αλικαρνασσού Αρτεμισία, για την οποία η αρχαία παράδοση αναφέρει ότι ο Ξέρξης αναφώνησε από τον θρόνο του: «Οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, αι δε γυναίκες άνδρες». Από ελληνικής πλευράς, δε, το αριστείο έλαβαν οι Αιγινήτες και ακολούθησαν οι Αθηναίοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αργότερα οι Σπαρτιάτες τίμησαν τόσο τον Ευρυβιάδη, όσο και τον Θεμιστοκλή για αυτή την υπέροχη και υπερήφανη νίκη. Στον μεν Ευρυβιάδη έδωσαν ως αριστείο ένα στέφανο ελαίας, στον δε Θεμιστοκλή επίσης ένα στέφανο ελαίας για την σοφία και την αξιοσύνη του, με την πράξη τους αυτή να θέλει να τονίσει ότι κανένας εκ των δυο ανδρών δεν θα μπορούσε να πετύχει μόνος του την νίκη. Ακόμη, λέγεται ότι στον Θεμιστοκλή δώρισαν ένα άρμα, καθώς και ότι του έπλεξαν το εγκώμιο, ξεπροβοδίζοντας τον μέχρι τα σύνορα της Τεγέας με την συνοδεία ενός τιμητικού αγήματος τριακοσίων ιππέων.

Από την άλλη πλευρά ο Ξέρξης, εμφανώς καταρρακωμένος από την πανωλεθρία που υπέστη ο στόλος του, αλλά και φοβισμένος συνάμα μήπως τα πλοία των Ελλήνων προλάβουν και καταστρέψουν τις γέφυρες του Ελλήσποντου, έφυγε με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, στέλνοντας τα παιδιά του υπό την προστασία της Αρτεμισίας.

Ο Θεμιστοκλής, αν και επιθυμούσε να προβεί η ελληνική πλευρά στην καταστροφή των γεφυρών του Ελλήσποντου, δεν κατάφερε να πείσει το συμβούλιο των στρατηγών. Η λογική του Ευρυβιάδη πρυτάνευσε, αποφασίζοντας να αφήσουν τον Ξέρξη να φύγει το συντομότερο δυνατό, καθώς στην περίπτωση που του απέκλειαν την διαφυγή, ίσως να προκαλούσαν μόνοι τους περισσότερα δεινά στην Ελλάδα.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.