Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#51]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Ανδρέας Κριεζής

 

Ο ζωγράφος και αγιογράφος Ανδρέας Κριεζής γεννήθηκε  το 1813 στην Ύδρα από αρχοντική οικογένεια, έζησε στην Γαλλία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο τόπος καταγωγής του, αλλά και η οικογένειά του, τον ενέπνευσαν να αναπαραστήσει αρχοντικές οικογένειες του νησιού, καθώς και τους μεγάλους Έλληνες θαλασσομάχους, όπως τον Ανδρέα Μιαούλη.

Όσον αφορά στην τεχνοτροπία του, ήταν επηρεασμένος από την γαλλική και την ιταλική ζωγραφική. Το έργο του, ενώ από την μια πλευρά έχει άκαμπτο και αυστηρό ύφος, από την άλλη αποπνέει μια βαθιά ευαισθησία και λεπτότητα. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, προσπαθώντας να την εκσυγχρονίσει και να την φέρει πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στην Πατρίδα από την θέση του, καθώς φιλοτέχνησε τους μεγάλους Έλληνες αγωνιστές και επαναστάτες των θαλασσών, οι οποίοι πολέμησαν κατά των Τούρκων στην Εθνεγερσία του 1821.

*Ο πίνακας αποτελεί προσωπογραφία του Ανδρέα Μιαούλη.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.