Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#49]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Γεώργιος Ιακωβίδης

 

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης με καταγωγή από την Λέσβο, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και ένας από τους εκπροσώπους της σχολής του Μονάχου, του καλλιτεχνικού ρεύματος, δηλαδή, που αναπτύχθηκε με την απελευθέρωση των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 και στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έζησε στην Σμύρνη, αλλά και στην Αθήνα, όπου και μαθήτευσε κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα. Αφού αποφοίτησε με άριστα από την σχολή Καλών Τεχνών, έγινε ευρύτερα γνωστός και το ζωγραφικό του έργο απέκτησε ιδιαίτερη αξία. Μάλιστα, του απονεμήθηκε ο  «Χρυσούς Σταυρός των Ιπποτών» καθώς εργάστηκε αμισθί ως δάσκαλος ελαιογραφίας στην Σχολή Καλών Τεχνών. Ακόμα, υπήρξε αγαπημένος ζωγράφος της βασιλικής οικογένειας και προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Νικολάου.

Όσον αφορά το έργο του, διακρίνεται για το ακαδημαϊκό του ύφος, το οποίο δηλαδή δεν είναι ιδιαίτερα αυθόρμητο, αλλά και τον νατουραλισμό του. Τα έργα του έχουν θεατρικότητα, αλλά παράλληλα φως και ζωντάνια, με έμφαση στις παραμικρές λεπτομέρειες.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη στου οποίου το έργο είναι ευδιάκριτη η αγάπη για το Έθνος και την Πατρίδα, καθώς φιλοτέχνησε σκηνές της μυθολογίας, της ιστορίας, ιστορικές μορφές του Γένους, αλλά και ηθογραφικές σκηνές.

*Ο πίνακας απεικονίζει τον Εθνικό Ήρωα Παύλο Μελά

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 52 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.