Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#48]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Νικηφόρος Λύτρας

 

«Η αγάπη προς το ωραίον είναι η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου»συνήθιζε να λέει ο Νικηφόρος Λύτρας, ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, ο οποίος μέσω των έργων του αναδεικνύει με λυρισμό και υψηλή αισθητική την συνέχεια των Ελλήνων, από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Αρχικά, όσον αφορά την ζωή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, γεννήθηκε το 1832 στην Τήνο και σε ηλικία 18 ετών μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών, ενώ αργότερα, με υποτροφία που έλαβε από τον βασιλιά Όθωνα πήγε στο Μόναχο για να σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία των Καλών Τεχνών. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν άσχετη με το γεγονός ότι ο πατέρας του ζωγράφου υπήρξε γλύπτης, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Νικηφόρος Λύτρας γνώρισε και συνδέθηκε με πολλούς αξιόλογους ομότεχνούς του, όπως τους Λούντβιχ Τιρς, τους αδερφούς Μαργαρίτη, τον Ιταλό Ραφαέλο Τσέκκολι και τον Νικόλαο Γύζη, ενώ υπήρξε δάσκαλος για πολλούς μετέπειτα φημισμένους ζωγράφους, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Πολυχρόνης Λεμπέσης, ο Περικλής Πανταζής, ο Γεώργιος Ροϊλός και ο Νικόλαος Βώκος. Μάλιστα, ο εν λόγω ζωγράφος παρασημοφορήθηκε με τον «Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος».

Όσον αφορά το ύφος της ζωγραφικής του, είναι κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκό και εμπνευσμένο από την σχολή του Μονάχου, ενώ ο ίδιος λάτρευε να ζωγραφίζει ηθογραφικές σκηνές. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την ιστορική ζωγραφική, την τοπιογραφία, αλλά και την προσωπογραφία. Ουσιαστικά, η αξία και το εντυπωσιακό ταλέντο του Νικηφόρου Λύτρα αναδεικνύεται στους ηθογραφικούς του πίνακες, με θέματα της ζωής στο χωριό και την πόλη, που ακτινοβολούν ολόκληρη τη φωτεινή του αγάπη για την ελληνική ζωή και το αγνό ελληνικό σπίτι.

*Ο πίνακας απεικονίζει την πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 52 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.