Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#47]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Απόστολος Γεραλής

 

Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει μια χαρακτηριστική πασχαλινή σκηνή, μια γυναίκα η οποία βάφει τα αυγά της Λαμπρής. Ο δημιουργός αυτού του έργου είναι ο Απόστολος Γεραλής.

Πρόκειται για Έλληνα Ζωγράφο, ο οποίος γεννήθηκε το 1886 στην Τρυγόνα Λέσβου, ενώ πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Σχολείο των Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έπειτα στην Ακαδημία Julien στο Παρίσι. Εντούτοις, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με την ζωγραφική, στην αρχή η ξυλογλυπτική είχε κινήσει το ενδιαφέρον του. Μάλιστα, πέρα από ζωγράφος, το διάστημα από το 1910 ως το 1915 εργάστηκε ως καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του έργου του, έχει πολλά ακαδημαϊκά στοιχεία, με μια τυπική δηλαδή εικόνα της υπαίθρου, χωρίς στοιχεία πρωτοτυπίας. Τα έργα του εμπνέονται από την καθημερινή ζωή,  αλλά και από την φύση. Εντούτοις, στο έργο του υπάρχουν επιρροές από ρεαλισμό και ιμπρεσιονισμό, όσο αφορά, κυρίως, την χρήση του φωτός και της σκιάς στα έργα του.

Ο εικονιζόμενος πίνακας είναι εμπνευσμένος από την καθημερινή ζωή και αναπαριστά ένα στιγμιότυπο από μια σημαντική για τον ελληνισμό γιορτή. Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ας μας εμπνεύσει όλους, για μια ανάσταση όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, πνευματικά και πολιτιστικά.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.