Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#68]

Εικόνα: Αριστερά πάνω, γυναίκα από τον Αρχάγγελο Ρόδου φοράει τη νυφιάτικη ενδυμασία «Μηλιά» (1893). Δεξιά πάνω, γυναικεία γιορτινή φορεσιά από τον Αρχάγγελο της Ρόδου (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα). Δεξιά κάτω, λεπτομέρεια μανικιού από το νυφικό γυναικείο γιλέκο της φορεσιάς (Μουσείο Αρχαγγέλου Ρόδου, 1875).

 

Η παραδοσιακή αυτή ενδυμασία ονομάστηκε έτσι, επειδή κατά ορισμένους τα κεντήματα στον ποδόγυρο έμοιαζαν με το φρούτο μήλο. Όπως σε πάμπολλες περιοχές, στη γυναικεία φορεσιά υπάρχει επίσης κεφαλόδεσμος με φλουριά, αλλά και κοσμήματα με φλουριά.

Για την παραδοσιακή γιορτινή και νυφική φορεσιά του Αρχαγγέλου της Ρόδου δεν υπάρχει πληθώρα λαογραφικού υλικού, όπως για την πιο γνωστή φορεσιά Έμπονας/Έμπωνας της Ρόδου – που είναι λιτότερη και σκουρότερη, με πιο απλά τμήματα. Υπάρχουν, κυρίως,  παλαιές φωτογραφίες και μουσειακά εκθέματα ή εκθέματα ιδιωτικών συλλογών. Η μεγάλη διαφοροποίηση αυτής της φορεσιάς από την κωμόπολη Αρχάγγελος της Ρόδου και η ταυτόχρονη ομοιότητά της με άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, μαρτυράει το πώς τα ιδιαίτερα εθιμικά στοιχεία του κάθε χωριού, του κάθε νησιού, του κάθε τόπου της πατρίδας μας έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη ενός ναι μεν τοπικού πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένου με την εθνική ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού - παρά τις αντίξοες συνθήκες.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.