Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#46]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Θεόφιλος

 

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς υπήρξε Έλληνας λαϊκός ζωγράφος των νεότερων χρόνων, όπου έγινε ευρύτερα γνωστός με το όνομα «Θεόφιλος».

Η τέχνη του χαρακτηρίζεται από απλότητα αλλά και μεγαλείο, σε αντίθεση δυστυχώς με την ζωή του, η οποία υπήρξε δύσκολη και γεμάτη κακουχίες. Πέρα από το γεγονός ότι άλλαξε πολλές περιοχές διαμονής, από την Λέσβο στην Σμύρνη, μετά στο Πήλιο και μετά πάλι στην Μυτιλήνη, ζούσε φτωχικά, κάνοντας μικροδουλειές και ανταλλάζοντας τους πίνακές του, συνήθως με ένα πιάτο φαΐ. Μάλιστα, επειδή -σε μια εποχή που η Ελλάδα ήθελε να γίνει «Ευρώπη» και οι άνθρωποι ντύνονταν φράγκικα και «μοδάτα»- ο Θεόφιλος προτιμούσε την παραδοσιακή φουστανέλα, υπήρξε στόχος χλευασμού.

Εν τούτοις, όλα αυτά άλλαξαν, μετά την συνάντηση του Θεόφιλου με τον Στρατή Ελευθεριάδη, ο οποίος ήταν κριτικός τέχνης και έκανε διάσημο το έργο του Θεόφιλου όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, το 1961 έγινε μια έκθεση στο Παρίσι, στο μουσείο του Λούβρου με έργα του Θεόφιλου, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Κι αυτό συνέβη επειδή, ακριβώς, τα έργα του μεγάλου αυτού ζωγράφου διαπνέονται από μια αγνή και ίσως παιδική ακόμη αγάπη για την Πατρίδα και το Έθνος. Το κύριο γνώρισμα του έργου του, άλλωστε, είναι η ελληνικότητα. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης, ο Αχιλλέας και η Αρετούσα, αλλά και οι ψαράδες, οι υφάντρες και τα βοσκόπουλα συναντιούνται στα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη μέσα από ένα ύφος απλό, λαμπερό και γλαφυρό. Όπως, άλλωστε, είπε για τον Θεόφιλο ο Οδυσσέας Ελύτης: «έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο».

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.