Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#67]

“T’ Aντρούτσου η μά τ’ Aντρούτσου η μάνα χαίρεται,

τ’ Aντρούτσου η μάνα χαίρεται, του Διάκου καμαρώνει.

Γιατί έχουν γιούς αρματωλούς και γιους καπεταναίους.

Ένας στο χάνι της Γραβιάς κι άλλος στην Aλαμάνα

τους Tούρκους εσκορπίσανε, σπαχήδες γενιτσάρους.”

 

Το παραπάνω αποτελεί παραδοσιακό τραγούδι δημιουργημένο από τον λαό της Ελλάδας για να τιμήσει τους Ήρωες του Εθνικού Αγώνα του 1821. Ως «σπαχήδες» αναφέρεται ένα ειδικό σώμα Τούρκων πολεμιστών, ενώ οι «γενίτσαροι» ήταν σώμα επίλεκτων στρατιωτών που το αποτελούσαν Ελληνόπουλα, τα οποία μετά από αιχμαλωσία ή παιδομάζωμα αναγκάζονταν σε εξισλαμισμό.

Το τραγούδι είναι Τσάμικο από τη Φωκίδα ή, όπως λεγόταν τότε, Ρούμελη. Γράφτηκε με αφορμή τον ηρωικό και υπεράνθρωπο αγώνα του οπλαρχηγού αγωνιστή Οδυσσέα Ανδρούτσου (Ιθάκη 1788 — Αθήνα 5 Ιουνίου 1825) και των 2000 ανδρών του εναντίον των Οθωμανών για τρία χρόνια, με αποκορύφωμα το Χάνι της Γραβιάς το 1821, όπου 118 Έλληνες εξόντωσαν τους 8000 Οθωμανούς του Ομέρ Βρυώνη. Ο Αθανάσιος Διάκος  (4 Ιανουαρίου 1788 - 24 Απριλίου 1821) στον οποίο επίσης γίνεται δοξαστική αναφορά στο άσμα, ήταν αρματολός την ίδια περίοδο με τον Ανδρούτσο.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 39 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.