Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#45]

Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

 

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ζωγράφος του 15ου αι. μ.Χ., γνωστός επίσης με το προσωνύμιο El Greco, υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος, εντούτοις, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, ενώ αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία, όπου εκεί επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης και κυρίως από τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας μάλιστα αρκετά στοιχεία από τον μανιερισμό. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, στην Ισπανία,  όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του .

Όσον αφορά το έργο του, διακρίνονται πέρα από τα στοιχεία μανιερισμού, στοιχεία αγιογραφίας και βυζαντινής παράδοσης, είναι εμφανείς οι νεοπλατωνικές αναζητήσεις του ζωγράφου, αλλά και οι αισθητικοί του προβληματισμοί, ενώ διακρίνεται παράλληλα στο έργο του ένας πρώιμος ρομαντισμός, με ακραίους μορφασμούς στα πρόσωπα, υπερβολικά στοιχεία και περίπλοκες συνθέσεις, αλλά και μορφές που εξαϋλώνονται.

Κλείνοντας, παρά το γεγονός ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια το έργο του Θεοτοκόπουλο δεν έλαβε την αναγνώριση που άξιζε, σε βάθος χρόνου οι πίνακες του εκτιμήθηκαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην τέχνη της ζωγραφικής, αλλά και της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας ακόμη. Ειδικότερα,  τα ποιήματα «Himmelfahrt Mariae I-II» του ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε θεωρούνται βασισμένα στην «Άμωμη Σύλληψη του Γκρέκο», ενώ ο Νίκος Καζαντζάκης, στο αυτοβιογραφικό του έργο «Αναφορά στον Γκρέκο», εξέφρασε την εκτίμηση που έτρεφε για τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.