Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#65]

Η Γουμένισσα είναι κωμόπολη του Νομού Κιλκίς, χτισμένη στους πρόποδες ενός βουνού, του Πάικου. Αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες μέρη της πατρίδας μας με διατηρημένα πλούσια λαογραφικά στοιχεία και έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα.

Στη Γουμένισσα  Κιλκίς γίνεται παραδοσιακά εκτεταμένη παραγωγή οίνου ήδη από τον 18ο αιώνα, γεγονός που τότε την κατέστησε γνωστή μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Οι κάτοικοι τηρούν σε διάφορες παραδοσιακές εορτές - με παλαιές ιστορικές ελληνικές ρίζες - τα δικά τους τοπικά έθιμα και φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές σε αυτές, πολλές φορές τον χρόνο. Μερικές εορτές έχουν ως κεντρικό στοιχείο τον οίνο, όπως ο «Άγιος Τρύφωνας». Πιστεύεται πως οι ρίζες των εθίμων αυτών είναι πανάρχαιες καθώς, σύμφωνα με τον Μύθο, από τη Θράκη πέρασε και ο Διόνυσος.

Η Γουμένισσα αν και μικρή κωμόπολη έχει δικούς της παραδοσιακούς χορούς, όπως ο «Γκέϊκος», ανδρικός κυκλικός χορός με δύο τμήματα, ο «Καρασούλης», επίσης ανδρικός κυκλικός με πρωτοχορευτή που πρέπει να διακρίνεται γα την δεξιοτεχνία του (όπως σε τσάμικους και άλλους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας), τον «Μάσο», ανδρικό χορό, τη «Μπαρμπαγιώργεφτσα», ανδρικό χορό, την «Λισσάβω», γυναικείο κυκλικό χορό, το «Μαντιλάκι», γυναικείο κυκλικό νυφικό χορό της αποχώρησης, την «Ολυμπία», γυναικείο κυκλικό χορό, την «Κλαΐνιάτσκα», επίσης γυναικείο νυφικό χορό και το «Ντούντουλο», ο οποίος είναι χορός για την πρόκληση βροχής.

Εκτός από τους πιο συνήθεις χορούς και τα πιο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του γάμου και άλλων γεγονότων, που όπως κάθε τόπος έτσι και η Γουμένισσα έχει ξεχωριστά δικά της, στην παλαιά παράδοση της Γουμένισσας εντυπωσιάζει το «Ντούντουλο», ένας απλός αλλά συγκεκριμένος χορός, που χορευόταν σε περίοδο ανομβρίας. Το τραγούδι έλεγε συνήθως μια γηραιά γυναίκα και τα λόγια ήταν μια επίκληση στον Θεό να ψιχαλίσει, ώστε να γίνουν τα σιτάρια και να δοθεί ζωή στους αγρούς.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 168 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.