Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#63]

Η Καλαμωτή είναι ένα μεγάλο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και ανήκει στα Μαστιχοχώρια. Κατά τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα ήδη από την περίοδο της Θαλασσοκρατίας της Γένοβας (1346 - 1566 μ.Χ.), ο οικισμός είχε λάβει τη σημερινή του μορφή αρχιτεκτονικά και μάλιστα αποτελούσε διοικητικό κέντρο της περιοχής. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η Καλαμωτή έλαβε το όνομα της από τις “καλαμωτές”, όπως κατά το Βυζάντιο λέγονταν τα καλαμένια πλέγματα που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα - άλλωστε η περιοχή φημίζεται για τις αυτοφυείς καλαμιές και συκομουριές της.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Καλαμωτής χαρακτηρίζεται από σαφή γεωμετρικότητα και ορθολογικό χαρακτήρα. Στους ορθόδοξους ναούς της Καλαμωτής, οι οποίοι είναι παλαιότατοι, με  χρονολογία κατασκευής πίσω στον 12ο ή 13ο αιώνα, αλλά και σε διάφορα άλλα ιστορικά κτίρια του χωριού, μπορεί κανείς να θαυμάσει σπουδαία δείγματα λαϊκής παραδοσιακής τέχνης μεταγενέστερων αιώνων, όπως της τοιχογραφίας και της ξυλογλυπτικής.

Oι κάτοικοι φορούν την παραδοσιακή τους φορεσιά, κυρίως σε δημόσιες εθνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις. Η φορεσιά αυτή, όπως σε κάθε μέρος της Ελλάδας, έχει εντελώς δικά της στοιχεία, που προέκυψαν από μακραίωνες παραδόσεις. Σε αυτήν, ξεχωρίζει ο γυναικείος λευκός κεφαλόδεσμος, που συναντάται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου με μικρή διαφοροποίηση, όπως και η ανδρική νησιώτικη βράκα, που συναντάται σχεδόν σε όλα τα νησιά,  συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 52 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.