Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#39]

Η αυτοκτονία της Κλεοπάτρας

 

Σε αυτόν τον πίνακα του Γκουίντο Κανιάτσι, ο οποίος χρονολογείται στα 1959-9161, απεικονίζεται η αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, η οποία προτιμά να πεθάνει, παρά να παραδοθεί στον Οκταβιανό, έπειτα από την ήττα του Μάρκου Αντώνιου. 

Το έργο διακρίνεται για τον αισθησιασμό και την υποβλητικότητα του, με μια Κλεοπάτρα κατά την παράδοση όμορφη και αισθησιακή, με τις θεραπαινίδες της να θρηνούν κατά την αυτοκτονία της. 

Η Κλεοπάτρα έμεινε γνωστή όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά και για τις γνώσεις της. Μάθαινε εύκολα ξένες γλώσσες, ενώ ήταν ικανότατη συζητητής. Παρά το γεγονός ότι με την Κλεοπάτρα παίρνει τέλος η δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια δαιμόνια ηγέτιδα, η οποία προσπάθησε με ένα νέο τρόπο διπλωματίας, δηλαδή «γοητεύοντας» τους επίδοξους κατακτητές της πόλης, να εξασφαλίσει την ευημερία του λαού της. 

Ακόμα και το τέλος της, άλλωστε, αποδεικνύει την περήφανη και αριστοκρατική της φύση, καθώς απέναντι σε μια πιθανή δημόσια διαπόμπευση της στην πόλη της Ρώμης, αποφάσισε τον αξιοπρεπή θάνατο. 

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.