Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#60]

Ο Καβοντορίτικος παραδοσιακός ελληνικός χορός προέρχεται από την παράδοση που έχουν τα χωριά της περιοχής του Ακρωτηρίου του Καφηρέα, στη νότια Εύβοια. Η ονομασία Κάβο Ντόρο(Cavo D’oro) δόθηκε στο ακρωτήρι από τους Ιταλούς ναυτικούς του 14ου αιώνα. Συμβατικά ονομάζεται σήμερα Κάβο Ντόρο ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της Εύβοιας. Ο Καβοντορίτικος χορός αποτελεί τμήμα της παράδοσης της αρχαίας πόλης της Καρύστου, αλλά και όλων των χωριών της γεωγραφικής περιοχής από τους πρόποδες του όρους Όχη έως την ανατολική πλευρά του Αιγαίου Πελάγους. Η παλαιότερη ονομασία του Καβοντορίτικου χορού είναι «Καλιανιώτικος»  - από το χωριό Καλλιάνος -  ενώ ονομάζεται και Σταυρωτός, από τον τρόπο με τον οποίο πιάνονται οι χορευτές και οι χορεύτριες.

Ο παραδοσιακός Καβοντορίτικος χορεύεται κυκλικά και είναι απλός και στρωτός, δηλαδή δεν έχει χαρακτηριστικά νησιώτικων χορών, που είναι συρτοί και πηδηχτοί, παρόλο που το νότιο άκρο της Εύβοιας βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Παραδόξως, τα βήματα του θυμίζουν τον Καλαματιανό χορό. Όταν χορεύεται από άνδρες, αυτοί πιάνονται από τους ώμους. Σύμφωνα με την παράδοση, σταυρωτό πιάσιμο γινόταν μόνο μεταξύ γυναικών, καθώς οι αυστηρές κοινωνικές αρχές δεν επέτρεπαν τόση επαφή ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τον Καβοντορίτικο είναι τα λυροντάουλα και οι τσαμπούνες. Μάλιστα, κατά τα ντόπια ήθη, όταν οι χορευτές διατάζουν να παίξει η «τσαμπούνα», εννοούν πάντοτε τον Καβοντορίτικο. Ωστόσο τα δύο αυτά όργανα σήμερα είναι πιο δυσεύρετα, οπότε την θέση τους έχουν πάρει το βιολί και το λαούτο. Ο ρυθμός τους είναι απέριττος και ζωηρός.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 129 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.