Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#37]

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Οκταβιανός Αύγουστος

 

Το άγαλμα αποτελεί τον έφιππο ανδριάντα του αυτοκράτορα Αυγούστου, όπου βλέπουμε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικότητας, σε αντίθεση με τα ιδεαλιστικά πρότυπα της ελληνικής και πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου.

Ειδικότερα, το πρόσωπο είναι γωνιώδες, ασύμμετρο και ελαφρώς τριγωνικό, στηρίζεται σε μακρύ λαιμό, οι παρειές είναι τραβηγμένες, ενώ τα χείλη λεπτά και αυστηρά. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στον αυτοκράτορα μια έκφραση αυστηρή, αν όχι σκληρή. Αναφορικά με το σώμα, η χειρονομία του δεξιού χεριού είναι αυτοκρατορική, το αριστερό χέρι κρατά με σιγουριά τα ηνία, ενώ ο χιτώνας και η στρατιωτική χλαμύδα υπογραμμίζουν τον στρατιωτικό και θρησκευτικό του ρόλο. 

Με τον Οκταβιανό Αύγουστο ξεκινά, ουσιαστικά, η περίοδος της μοναρχίας στην Ρώμη, όπου για δυο περίπου αιώνες υπήρχε ένα καθεστώς ειρήνης. Ο Αύγουστος συνέβαλε στην ισχυροποίηση της Ρώμης και των θεσμών, στην θρησκεία και στον στρατό, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ δεν αποδέχθηκε τον ρόλο του «δικτάτορα», αφήνοντας την εξουσία «κατ' όνομα» στους δημοκρατικούς θεσμούς, όπου ο ίδιος όμως είχε την ύπατη εξουσία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά θάνατον ο Αύγουστος λατρεύτηκε ως Θεότητα.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 132 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.