Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#58]

Εικόνα: Αριστερά, νεαρή με τη φορεσιά  της Καραγκούνας, Τρίκαλα 1930 (φωτογραφία του Περικλή Παπαχατζιδάκη) και κοπέλες με τη φορεσιά στους εορτασμούς της 4ης Αυγούστου στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1937. Δεξιά, σύγχρονες γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά της Καραγκούνας.

 

Η παραδοσιακή και χαρακτηριστική καραγκούνικη ενδυμασία συναντάται στον Θεσσαλικό κάμπο, την Καρδίτσα, βορειοδυτικά των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, βόρεια της Λάρισας και του Τυρνάβου και τέλος στα Φάρσαλα και τον Δομοκό. Η περιοχή στην οποία συναντάμε την καραγκούνικη φορεσιά της προσδίδει και τις εκάστοτε παραλλαγές, οι οποίες συγκεκριμένα είναι τρεις: Η Καραγκούνα των Σοφάδων και του Παλαμά, η Καραγκούνα των Τρικάλων και της Καρδίτσας, καθώς και η Καραγκούνα από την Αγία Κυριακή και τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Παλαιότερα οι γυναίκες των ανωτέρω περιοχών φορούσαν την παραδοσιακή αυτή ενδυμασία την ημέρα που νυμφεύονταν. Κατά τις επίσημες εκδηλώσεις και εορτές οι ανύπαντρες φορούσαν στο στήθος τα παραδοσιακά κοσμήματα, που είναι χαρακτηριστικά της φορεσιάς.

Τα βασικά στοιχεία της Καραγκούνικης φορεσιάς ήταν: ο κεφαλόδεσμος με την πατσαούρα, τα τσερέπια, τα κορδέλια και την κεφαλόκομπτσα, η φανέλα με τα χερότια και το πουκάμισο, η τραχηλιά, ο εσωτερικός σαγιάς, ο εξωτερικός σαγιάς, τα καβαδομάνικα, το γιλέκι, οι ποδιές, τα μανικούλια, το γκιουρντί και η φολκάτα ή φλοκάτο. Όλα αυτά τα τμήματα δεν υπήρχαν απαραίτητα σε όλες τις γεωγραφικές παραλλαγές, αλλά η βασική μορφή της φορεσιάς ήταν κοινή, καραγκούνικη.

Τα πλούσια κοσμήματα της ενδυμασίας σε κάποιες περιπτώσεις ήταν στοιχεία της νυφικής ενδυμασίας και δώρα του νέου συζύγου, όπως η πατσαούρα του κεφαλόδεσμου, που ήταν τετράγωνο κόσμημα ντυμένο με ύφασμα και στολισμένο με «παρδαλές» χάντρες σε σχήμα σταυρού.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.