Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#57]

Εικόνα: Αριστερά, δεκαπεντάχρονη υφάντρια από τη Λευκωσία, σε πίνακα του 1886. Δεξιά, σύγχρονη Κύπρια με επίσης παραδοσιακή ενδυμασία.

 

Η γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία της Κύπρου είχε τρεις διαφορετικές εκδοχές, τη σαγιά, το φουστάνι και τη φορεσιά τύπου Αμαλίας. Η σαγιά φοριόταν ως τον 19ο αιώνα στις περισσότερες αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου, ενώ παραλλαγές αυτής διατηρήθηκαν σε χωριά μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η σαγιά φοριόταν με μακρύ λευκό πουκάμισο και τη «βρακού» στο κάτω μέρος, η οποία ήταν υφαντή για τις καθημερινές ημέρες και μεταξωτή για τις ειδικές περιστάσεις. Το φουστάνι ήταν ένα απλό μονοκόμματο φόρεμα, πιο ευκολοφόρετο από τη σαγιά, το οποίο επικράτησε στην Πάφο και αλλού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ακόμη, οι γυναίκες των αγροτικών περιοχών προστάτευαν τις ενδυμασίες τους με το ζώμα και τον φουτά, υφάσματα διπλωμένα σαν ποδιές. Τον 19ο αιώνα η σαγιά αντικαταστάθηκε στα αστικά κέντρα της Κύπρου από τη στολή τύπου Αμαλίας σε έντονα χρώματα. Οι ανύπαντρες κοπέλες φορούσαν πάντα πορφυρού χρώματος κεφαλόδεσμο, ενώ στην περιοχή της Μόρφου ήταν πράσινος. Άλλες κατηγοριοποιήσεις της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς ήταν επίσης η αστική, η Καρπασίτικη, η Παφίτικη και η ορεινή.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.