Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#55]

Β’ Μέρος

Οι Μεσσηνιακοί Πόλεμοι

 

Εν συνεχεία, οι Σπαρτιάτες εισέβαλλαν στην Αργολίδα το 669 π.Χ., υπό την αρχηγία του βασιλιά Πολυδώρου. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν κατά κράτος στις Υσιές από τον στρατό των Αργείων, βασιλιάς των οποίων ήταν τότε ο Μέλτας, εγγονός του Φείδωνα, από τον οίκο των Τημενιδών. Οι Αργείοι εισέβαλλαν στην Κυνουρία, την οποία και κατέλαβαν, κατακτώντας την χώρα μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα. Ακόμη, κατόρθωσαν να αποσπάσουν κάποια εδάφη της Αρκαδίας, που νωρίτερα είχαν κατακτήσει οι Σπαρτιάτες, τα οποία και παρέδωσαν στους Τεγεάτες,.

Εντούτοις, η ήττα των Σπαρτιατών στις Υσιές αναζωπύρωσε την ελπίδα των υπόδουλων Μεσσηνίων για την απόκτηση της ελευθερίας τους, με αποτέλεσα την εκ νέου εξέγερση τους. Το γεγονός αυτό στάθηκε το αίτιο έκρηξης του Β’ Μεσσηνιακού Πολέμου, ο οποίος έληξε το 657 π.Χ. με την κατάληψη της Είρας.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, βασικός υποκινητής της εξέγερσης υπήρξε ο Αριστομένης από το βασιλικό γένος των Αιπυτιδών, ο οποίος αν και νεότατος διακρίθηκε για την ανδρεία και την γενναιότητα του. Έπειτα από την μάχη στις Δέρες, πλησίον των αρκαδικών συνόρων, οι Μεσσήνιοι εξαιτίας της μαχητικότητας του θέλησαν να τον ανακηρύξουν βασιλιά τους. Ο Αριστομένης, ωστόσο, δεν δέχτηκε, αλλά προτίμησε να γίνει στρατηγός με πλήρη εξουσία.

Στην θέση Κάπρου Σήμα, στην περιοχή της Στενυκλάρου, ακολούθησε μια δεύτερη νίκη των Μεσσηνίων, γεγονός που έκαμψε το ηθικό των Σπαρτιατών, και το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Αριστομένης καταφέρνοντας πολλαπλά πλήγματα εναντίον τους, ακόμη και εντός Λακωνίας. 

Το επόμενο έτος, όμως, οι Σπαρτιάτες, με βασιλιά τον Ανάξανδρο τον Ευρυκράτους από τον οίκο των Αγιαδών, επέφεραν νίκη κατά των Μεσσηνίων του Αριστομένη στην μάχη που έλαβε χώρα στην Μεγάλη Τάφρο, αφού προηγουμένως, όπως λέγεται, δωροδόκησαν τον Αρκάδα βασιλιά και σύμμαχο των αντιπάλων τους Αριστοκράτη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τους συμμάχους του κατά την διάρκεια της μάχης. Όπως πληροφορούμαστε, ο Αριστομένης και ορισμένοι συμπολεμιστές του μόλις που κατόρθωσαν να καταφύγουν στο όρος της Είρας, από όπου και πραγματοποιούσαν ληστρικές επιδρομές στον κάμπο της Μεσσηνίας και στην Λακωνία, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν στην Σπάρτη σημαντικό πρόβλημα σιτοδείας. Εντούτοις, με την τόλμη τους κατάφεραν την κατάκτηση των Αμυκλών.

Σύμφωνα με τον Παυσανία ο πόλεμος έληξε με την κατάληψη της οχυρωμένης Είρας και την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων. Όσοι σώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Αριστομένης, κατέφυγαν στην Αρκαδία, όπου και βρέθηκαν ενώπιον της αποκάλυψης ότι ο Αριστοκράτης είχε δωροδοκηθεί. Ακολούθως, με τακτικές ανταρτοπόλεμου και τοπικές μάχες προκάλεσε πολλά δεινά στους Σπαρτιάτες.

Εντούτοις, οι Σπαρτιάτες μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. πέτυχαν την ολοκληρωτική υποταγή της Μεσσηνίας, με την κατάληψη της Κορώνης, της Πύλου και της Μεθώνης, στην οποία και εγκαταστάθηκαν οι εκδιωγμένοι, από τους Αργείους, Ναυπλιείς.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.