Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#53]

Οι πρώτες επεκτάσεις της Σπάρτης.

 

Οι Σπαρτιάτες, όντας όπως είδαμε επήλυδες στην Πελοπόννησο, αναγκάστηκαν να προβούν σε πλήθος αγώνων για να εγκατασταθούν στην νέα τους πατρίδα.

Αρχικά το κράτος της Σπάρτης εκτεινόταν σε μια μικρή έκταση, περιοριζόμενο σε ένα μικρό τμήμα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Ωστόσο, σταδιακά, και συγκεκριμένα από τον 10ο αιώνα π.Χ., επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, θέτοντας υπό την κυριαρχία του τις περιοχές της Πελλάνας, της Σελλασίας και της Αιγυτίδος.

Λίγο αργότερα, περί τον 8ο αιώνα π.Χ., κατέκτησαν ακόμη τις πόλεις Φάρις, Γερόνθραι και Αμύκλαι, με τους κατοίκους της τελευταίας περιοχής να ξεχωρίζουν για την σθεναρή αντίσταση που προέβαλλαν. Εντούτοις, όπως μας παραδίδεται, οι κάτοικοι των Αμυκλών παραδόθηκαν τελικά με ευνοϊκούς όρους, καθώς θεωρούντο ισότιμοι και είχαν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τους Σπαρτιάτες.

Αμέσως μετά η Σπάρτη στράφηκε προς την Δύση, στην εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, επιτυγχάνοντας την προσάρτηση των πρώτων εδαφών από την περιοχή της Δενθελιάτιδος, όπου και βρίσκεται η κοιλάδα του Νέδοντα ποταμού.

Την ίδια εποχή, περίπου, οι Σπαρτιάτες έθεσαν υπό την κυριαρχία τους τις νότιες περιοχές της Λακωνίας, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Μάνης, με το Έλος να είναι η μόνη κώμη που αντιστάθηκε με πρωτοφανή τόλμη. Ωστόσο, και παρά την συμβολή των Αργείων, το Έλος κατακτήθηκε και οι κάτοικοι του έγιναν είλωτες.

Εν συνεχεία, οι Σπαρτιάτες στράφηκαν εναντίον της γειτονικής Τεγέας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την εκστρατεία τους έλαβαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών, τον οποίο όμως παρερμήνευσαν. Ήταν, δε, τόσο σίγουροι για την νίκη τους, που όπως λέγεται έφεραν μαζί τους τις αλυσίδες με τις οποίες θα έδεναν τους αιχμαλώτους. Πράγματι, η επίθεση κατά της πόλης ήταν σφοδρότατη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Τεγεάτισσες έσπευσαν προς ενίσχυση των αμυνομένων, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους Σπαρτιάτες, αιφνιδιάζοντας τους. Όπως μας παραδίδεται από ιστορικές πηγές, μεταξύ των αιχμαλώτων αρχικά ήταν και ο βασιλιάς Χαρίλος, ο οποίος όμως τελικά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι Σπαρτιάτες μετά την ήττα που υπέστησαν υποσχέθηκαν να φορέσουν οι ίδιοι τις αλυσίδες και να εργάζονται στα χωράφια των Τεγεατών.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.