Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#53]

Ανάμεσα στα δεκάδες τελετουργικά έθιμα και τις ποικίλες παραλλαγές αυτών ανά περιοχή, κατά το "Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων", υπάρχει και το λεγόμενο "πάντρεμα της φωτιάς", σε χωριά της Θεσσαλίας και αλλού. Κατά την Παράδοση λοιπόν, την Παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκύρηδες της οικίας παίρνουν δύο κομμάτια ξύλο, ένα από τα οποία προέρχεται από δένδρο με θηλυκό όνομα και ένα από δένδρο με αρσενικό όνομα και τα τοποθετούν σταυρωτά στη φωτιά. Σημαντικό είναι τα ξύλα να προέρχονται από αγκαθωτό δένδρο καθώς τα αγκαθωτά φυτά, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα όπως του καλικάντζαρους και προστατεύουν την οικία.

Για παράδειγμα, τα «αρσενικά» ξύλα ηταν από σκίνο ή κέδρο, ενώ τα «θηλυκά» ξύλα προέρχονταν από αμυγδαλιά, κερασιά, συκιά και άλλα. Η φλόγα έπρεπε να κάψει όλη τη νύχτα της Παραμονής, για αυτό χρησιμοποιούσαν μεγάλα κομμάτια ξύλου, «τουμπρούκια». Αφού τα σταύρωναν λοιπόν, στη συνέχεια έριχναν πάνω στη φλόγα ερυθρό οίνο και ελαιόλαδο. Ένα από τα μικρά παιδιά της οικογένειας ανακάτευε τα κλωνάρια και απήγγειλε ταυτόχρονα μια ευχή, για καλή σοδειά, για ευημερία, για τύχη.

Στη Φθιώτιδα, το «πάντρεμα της φωτιάς» είναι έθιμο της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Στη Θεσσαλία συγκεκριμένα και σε παραλλαγή του «παντρέματος», τα κορίτσια όλα μαζί τοποθετούν δίπλα στη φωτιά στο τζάκι κλωνάρια από κέδρο, ενώ τα αγόρια κλωνάρια από αγριοκερασιά. Τα κλωνάρια προκύπτουν από προσεκτική διαλογή, καθώς λέγεται ότι συμβολίζουν την πραγματοποίηση των επιδιώξεών τους – πρέπει δηλαδή να είναι λυγερά. Επίσης, αυτοί που καίνε τα κλωνάρια παρακολουθούν ποιό θα καεί πρώτο, καθώς κατά τη λαϊκή παράδοση, αυτός ή αυτή στους οποίους ανήκει αυτό το κλωνάρι, θα παντρευτεί πρώτος ή πρώτη.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.