Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#33]

Η Αριστοκρατία του Πνεύματος

 

Το εικονιζόμενο άγαλμα απεικονίζει έναν νέο αριστοκράτη, πιθανόν ρωμαϊκής ή και ελληνικής καταγωγής. Οι διαστάσεις του μπρούτζινου αγάλματος είναι ανθρώπινες, χρονολογείται κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Αυγούστου και εντοπίστηκε στην Ρόδο, η οποία αποτελούσε πνευματικό και εμπορικό κέντρο κατά την ρωμαϊκή εποχή.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία αυτού του νέου και την αριστοκρατική του καταγωγή δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στην ελληνορωμαϊκή παιδεία, η οποία απέχει παρασάγγας από την σύγχρονη ελληνική παιδεία. Όχι μόνο στην μορφή και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, αλλά κατά κύριο λόγο στους σκοπούς.

Ενώ στην σημερινή εποχή κύριος στόχος είναι ο πλουτισμός –οι νέοι σήμερα μαθαίνουν δεξιότητες για να γίνουν καλοί υπάλληλοι- στον αρχαίο κόσμο στόχος της εκπαίδευσης ήταν η παραγωγή του καλύτερου δυνατού πολίτη, ο οποίος θα υπερασπιζόταν με κάθε τρόπο το έθνος του, θα προσέφερε τα μέγιστα στην κοινότητα και τους συμπολίτες του και θα προστάτευε σε κάθε περίπτωση την προσωπική υπερηφάνεια και τιμή του.

Στην αρχαιότητα δινόταν βάση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. «Καλός καγαθός» ήταν το πρότυπο. Γυμναστική, μουσική, αριθμητική, ανάγνωση και γραφή και αργότερα γεωμετρία και φιλοσοφία. Σήμερα, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένες «δεξιότητες», ενώ δεν παραλείπονται μαθήματα «ταυτότητας φύλου», αποδοχής του διαφορετικού και πολλά άλλα, τα οποία ανερυθρίαστα εισάγουν οι ανθελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η αριστοκρατία του πνεύματος, η αξιοκρατία, η ομορφιά σε σώμα και πνεύμα, αυτά ήταν τα ιδεώδη της παιδείας στην αρχαιότητα, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την σημερινή εκπαίδευση.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.