Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#48]

Εικόνα: Αριστερά: Γυναίκα με παραδοσιακή ενδυμασία από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη), Φωτογραφία της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (γνωστής ως Nelly’s) προς τιμήν των εορτασμών της 4ης Αυγούστου (1937).

Κέντρο: Γιορτινή φορεσιά από το Καβακλί με  χαρακτηριστικά καλοδουλεμένα πολύχρωμα κεντήματα. Δεξιά: Κούκλα με γυναικεία φορεσιά νεόνυμφης από το Καβακλί.

 

Το Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη ή σημερινή νότια Βουλγαρία) υπήρξε καθαρώς ελληνική περιοχή με πλούσια παράδοση. Επειδή αποτελούσε δυναμική εστία του ελληνικού στοιχείου, ο πληθυσμός του υπέστη διωγμούς τόσο από Οθμωανούς όσο και από Βούλγαρους.

Στην παραδοσιακή φορεσιά από το Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας συναντάμε εναλλαγή χρωμάτων με κεντρικό το μπλε. Το εμπρόσθιο μέρος της γυναικείας φορεσιάς είναι γεμάτο κεντήματα με συμβολικές αναπαραστάσεις. Η τσούκνα είναι το χαρακτηριστικό φουστάνι της ενδυμασίας και είναι και αυτό κεντητό με μετάξι στον ποδόγυρο και την τραχηλιά. Τα κεντήματα της τσούκνας έδειχναν ποιές γυναίκες είναι παντρεμένες ή χήρες και ποιες ελεύθερες. Υπάρχει επίσης ένα πολύχρωμο ριγωτό ζωνάρι, πάνω από το οποίο δένεται η πιτσίρκα (μάλλινη ποδιά), που ήταν στενόμακρη και υφαντή. Στις ελεύθερες νέες κοπέλες η πιτσίρκα είχε έντονο κόκκινο χρώμα και γενικότερα τα διακοσμητικά της στοιχεία εξαρτώνταν από την ηλικία της γυναίκας που τη φοράει. Εντυπωσιακό στοιχείο της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς είναι τα δύο στουμπωτά μαντήλια επί της κεφαλής και η μπάπκα, ένα κόσμημα στερεωμένο στο μέτωπο της κοπέλας, αποτελούμενο από πέντε - εώς και δεκαπέντε – φλουριά, που σχηματίζουν σταυρό, ο αριθμός των οποίων μαρτυρά την εύπορη ή όχι καταγωγή της κοπέλας. Φορούσαν επίσης σκουλαρίκια με κοράλλια στα αυτιά. Στα πόδια τους φορούσαν συνήθως λευκές πλεκτές κάλτσες με κεντήματα και γουρουνοτσάρουχα.

Στην ανδρική παραδοσιακή φορεσιά από το Καβακλί κυριαρχεί το καφετί χρώμα, ενδεικτικό και συμβολικό της ενασχόλησης με τη γη και τα παράγωγά της. Η ανδρική ενδυμασία επίσης αποελείται από μαύρο σκούφο, υποκάμισο με γιακά, ένα φαρδύ ζωνάρι στη μέση και τέλος το ποτούρι, δηλαδή ένα είδος φαρδιού παντελονιού ή σαλβαριού, επίσης σε καφετιά απόχρωση.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.