Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#46]

Εικόνα: Αριστερά πάνω, φούρνισμα άρτου στο Άγιο Όρος. Δεξιά πάνω, παραδοσιακό φούρνισμα στην Όλυμπο Καρπάθου. Αριστερά κάτω, φούρνισμα σε χωριό της Λάρισας το 1972.

 

Από τον αρχαίο κόσμο, ο άρτος ήταν μεγάλης σημασίας στοιχείο της ελληνικής διατροφής – σε ελαφρώς διαφορετική, παραδοσιακή μορφή σε σχέση με τη σημερινή - και πολλές φορές  προσφερόταν ως δώρο σε θεϊκές επικλήσεις και τελετές. Ο ίδιος ο παραδοσιακά παρασκευασμένος άρτος και η επάρκεια σε αυτόν ταυτίστηκαν με την επιβίωση σε δύσκολους καιρούς. Εκτός από τον τρόπο δημιουργίας του που γίνεται με έναν παραδοσιακό τρόπο ανά περιοχές και κατά προτίμηση, ο ίδιος ο άρτος υπάρχει σε πολλά ελληνικά έθιμα.

Τα σκεύη και εργαελεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακού άρτου σε ξυλόφουρνο είναι: το αμπάρι, σκεύος όπου προστατεύεται το αλεύρι από την υγρασία, η κρισάρα ή αριά ή δασιά για το κοσκίνισμά του, το σκαφίδι για το ζύμωμα, η πινακωτή και το πλαστήρι όπου τοποθετείτο το ζυμάρι για να φουσκώσει, τα ταψιά για το ψήσιμο, η μεταλλική γάστρα ψησίματος και η καλάθα ή κοφίνα για την εναπόθεση του έτοιμου άρτου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή συνταγή άρτου είναι το αλεύρι ως βασική πρώτη ύλη, το νερό και η μαγιά δηλαδή το προζύμι. Το αλεύρι προέρχεται από σιτάρι αλλά σε πιο δύσκολα χρόνια, όπου υπήρχε ανεπάρκεια σιταριού, προσέθεταν κριθάρι κι έτσι παρασκεύαζαν το γνωστό σιμιγδάλι, ή καλαμπόκι.

Η διαδικασία παρασκευής άρτου σε ξυλόφουρνο με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο περιλαμβάνει: το άλεσμα, παλαιότερα σε χειρόμυλους και μεταγενέστερα σε νερόμυλους και ανεμόμυλους, την προσθήκη της μαγιάς (προζύμι), η οποία κατά την παράδοση πρέπει να παρασκευάζεται σε συγκεκριμένες εορτές όπως για παράδειγμα Παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς, στη συνέχεια το ζύμωμα με το αλεύρι και τέλος το ψήσιμο δηλαδή το γνωστό φούρνισμα.

Η εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής τηρείται ακόμη ευλαβικά με πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.