Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#45]

Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου ξεκινά στην πατρίδα μας παραδοσιακά η συγκομιδή της ελιάς. Γίνεται η τελετουργική για πολλούς διαδικασία του μαζέματος στους ελαιώνες, από όλη την οικογένεια και ενίοτε με τη βοήθεια προσωπικού. Η ελιά συνδέεται άμεσα με τα ελληνικά ήθη και παραδόσεις ήδη από την αρχαιότητα, όπου η ελιά ενείχε μεταφυσική αξία και θεωρείτο ιερό θεϊκό σύμβολο. Επίσης, τα παράγωγά της θεωρούνται κεντρικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.

Στο σήμερα, ακόμη από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, από τα τέλη Οκτωβρίου και για χρονικό διάστημα κάποιων εβδομάδων, σε γεωγραφική αναλογία και με την περιοχή, πραγματοποιείται η συγκομιδή της ελιάς που θα καλύψει εκτός από την παραγωγή ελαιόλαδου, για το οποίο φημίζονται νομοί της πατρίδας μας, και την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από το πότε η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, καθώς σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η ελιά έχει τον δικό της χρόνο ωρίμανσης. Επίσης, οι μαύρες στο χρώμα ελιές συγκομίζονται αργότερα ώστε η σάρκα τους να έχει μαυρίσει σε βάθος αλλά όχι να έχει μαλακώσει. Η διαδικασία γίνεται είτε με τα χέρια ή με ειδικές «χτένες» και ράβδους. Καθ’ όλη τη διαδικασία προστατεύεται ευλαβικά ο ελαιόκαρπος και εξασφαλίζεται μεθοδικά η καθαρότητά του. Επίσης αποφεύγεται ο ταρυματισμός του δένδρου της ελιάς και τυχόν θραύσεις κατά τον ραβδισμό.

Τη σύγχρονη εποχή τη θέση των παραπάνω έχουν λάβει σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα, όμως η διαδικασία παραμένει μια παραδοσιακή αγροτική εργασία του λαού μας που για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και καρπούς χρειάζεται μέτρο, σεβασμό προς τη φύση και συνειδητοποίηση της ιερότητάς της.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.