Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#26]

Η Τέχνη μας σώζει από την αυτοκτονία («Η Χαρούμενη Επιστήμη», Νίτσε, 1882)

 

«Η ύστατη αναγνώρισή μας απέναντι στην τέχνη. Εάν δεν είχαμε δεχθεί τις τέχνες και δεν είχαμε επινοήσει αυτό το είδος της λατρείας του μη πραγματικού-η κατανόηση της παγκοσμιότητας του μη πραγματικού και του ψέματος που μας προσφέρουν πλέον οι επιστήμες, η κατανόηση της παραίσθησης και του λάθους ως κατάστασης αντίληψης και γνώσης, θα ήμασταν ολοκληρωτικά ανυπόφοροι. Η ευθύτητα θα οδηγούσε στην απέχθεια και την αυτοκτονία.

Όμως σήμερα η δική μας ευθύτητα κατέχει μια αντι-δύναμη που μας βοηθά να διαφεύγουμε αυτών των συνεπειών: η τέχνη, θεωρούμενη ως μια καλή προδιάθεση απέναντι στην μορφή. Δεν απαγορεύουμε στο αυτί μας να αποκλίνει, να ακολουθήσει την φαντασία: και δεν είναι πλέον η αιώνια ατέλεια που μας οδηγεί στον ποταμό του δυνατού-σκεφτόμαστε λοιπόν ότι φέρουμε μια θεότητα και ολοκληρώνουμε αυτήν την υπηρεσία με μια περηφάνεια και μια παιδική αθωότητα.

Ως αισθητικό φαινόμενο, η ύπαρξη παραμένει πάντα υποφερτή και η τέχνη μας προσφέρει το αυτί, το χέρι και κυρίως την καλή συνείδηση, που μας δίνουν την ικανότητα να κάνουμε εμείς οι ίδιοι την ενέργεια. Οφείλουμε από καιρό σε καιρό να ξεκουραζόμαστε και να κοιτάμε από ψηλά τον εαυτό μας και με μια καλλιτεχνική αποστασιοποίηση, να γελάμε και να κλαίμε την κατάστασή μας. Οφείλουμε να ανακαλύπτουμε τον ήρωα και τον παλιάτσο που κρύβονται στο πάθος μας για γνώση και οφείλουμε κάποιες φορές να αναρρώνουμε από την τρέλα μας για να μπορούμε να συνεχίζουμε να προσθέτουμε χαρά δίπλα στην σοφία!

Και αυτό, επειδή ακριβώς σε τελική ανάλυση είμαστε άτομα βαριά και σοβαρά, ώστε τίποτα δεν μας φαίνεται τόσο καλό, όσο η ευτυχία του παλιάτσου: την έχουμε ανάγκη για τον ίδιο μας τον εαυτό-έχουμε ανάγκη κάθε τέχνη αιθεροβάμονα, χορευτική, κοροϊδευτική, παιδική και ευδιάθετη, ώστε να μην χάσουμε την ελευθερία που βρίσκεται πάνω από τα πράγματα που τα ιδανικά μας απαιτούν από εμάς.»

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.