Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#24]

Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος

 

Σε αυτόν τον πίνακα του Πάολο Ουτσέλο, που χρονολογείται το 1455, διακρίνεται ένας από τους βασικούς Αγίους της χριστιανικής και μεσαιωνικής παράδοσης, ο Άγιος Γεώργιος, ο πνευματικός πολεμιστής.

Σε αυτή την εικονική αναπαράσταση, ο Άγιος Γεώργιος, γενναίος ιππότης πάνω σε λευκό άλογο που βεβαιώνει την αρετή του, κατατροπώνει τον δράκο, ο οποίος συμβολίζει το κακό. Στην άκρη της σύνθεσης η πριγκίπισσα συμβολίζει την Εκκλησία. Σε αυτόν τον πίνακα, τα χρώματα είναι έντονα, η γραμμές καθαρές και η σύνθεση αυστηρά γεωμετρική.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια πολύ αγαπητή μορφή για το σύνολο των Χριστιανών, καθώς πέρα από πνευματική και θρησκευτική μορφή, είναι παράλληλα ένας ισχυρός πολεμιστής, ο οποίος δεν διστάζει να δώσει μάχες για αυτά που πιστεύει και να προστατέψει με τις πράξεις του το κοινωνικό σύνολο.

Όπως μας διδάσκει αυτή η μορφή της Εκκλησίας, με τον ίδιο τρόπο και κάθε θρησκευόμενος άνθρωπος οφείλει να υπερασπίζεται και να μάχεται για τα ιδανικά του και τους συνανθρώπους του, πόσο μάλλον στην σημερινή εποχή, που όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση, τόσο από τους έσωθεν «βαρβάρους» (αριστεροί, άθεοι κλπ.), όσο και από τους έξωθεν (τζιχαντιστές). 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.