Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#40]

Εικόνα: Αριστερά, Έλληνας τεχνίτης στη Λάπηθο Κερύνειας. Δεξιά πάνω, αγγεία από τον Κόρνο Λάρνακας.
Δεξιά μέση, πηθάρια από το Θραψανό Ηρακλείου. Δεξιά κάτω, πήλινο παραδοσιακό αγγείο της Σίφνου Κυκλάδων.
 
Η πολιτιστική κληρονομιά μας από την αρχαιότητα βρίθει υπέροχων δειγμάτων διαφόρων μορφών τέχνης, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αγγειοπλαστική ή κεραμεική. Η τέχνη αυτή έχει επιβιώσει σε ορισμένα μέρη της πατρίδας μας μέχρι και σήμερα και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές συναντάμε τη σπουδαία λαϊκή αυτή τέχνη αυτή ως τοπική συνήθεια και επαγγελματική ιδιότητα.
 
Για παράδειγμα, το Θραψανό Ηρακλείου στην Κρήτη αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο αγγειοπλαστικής στο νησί και ένα από τα λίγα εναπομείναντα στη χώρα. Οι περισσότεροι ντόπιοι ασκούν το επάγγελμα του αγγειοπλάστη, με την τέχνη αυτή να διδάσκεται από γονείς σε τέκνα αιώνες τώρα και με την κληρονομιά αυτή να τηρείται ευλαβικά μέχρι και τις ημέρες μας. Άλλα μέρη της Κρήτης με αυτή την παράδοση είναι οι Μαργαρίτες Ρεθύμνου, η Νοχιά Χανίων και το Κεντρί Λασιθίου. Στο Θραψανό και στις Μαργαρίτες κατασκευάζεται το περίφημο κρητικό πιθάρι, ενώ στη Νοχιά και το Κεντρί οι τεχνίτες ασχολούνται κυρίως με τη δημιουργία της χαρακτηριστικής στάμνας, που είναι από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα κεραμεικά είδη.
 
Επίσης νησί με μεγάλη παράδοση στην κεραμεική είναι η Σίφνος στις Κυκλάδες. Το μέρος αυτό έχει κληρονομιά στην παραδοσιακή αυτή τέχνη που φτάνει πίσω στο 3000 π.Χ. και σήμερα ακόμη εφοδιάζει μεγάλο μέρος της Μεσογείου. Στο κυκλαδίτικο νησί λειτουργούν δεκαέξι αγγειοπλαστεία και πολυάριθμοι τεχνίτες του είδους. Οι παλαιοί αγγειοπλάστες της Σίφνου λέγονταν «τσικαλάδες» και εφοδίαζαν πολλά μέρη της Ελλάδας και άλλες χώρες της μεσογειακής λεκάνης με τα κομψοτεχνήματά τους.
 
Άλλη περιοχή της πατρίδας μας που έχει χιλιόχρονη παράδοση στην αγγειοπλαστική είναι ο Κόρνος Λάρνακας στην Κύπρο που μάλιστα έχει πετύχει διεθνή αναγνώριση. Το χώμα που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή των πήλινων αγγείων του Κόρνου προέρχεται από τη βάση του όρους του Σταυροβουνίου και την από την περιοχή του όρους Ξυλιά. Στον Κόρνο κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους κυρίως τερρακότες και αγγεία. Άλλο κυπριακό χωριό με χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της λαϊκής τέχνης είναι το Φοινί Λεμεσού, ενώ κεραμεικά αγγεία παράγονταν επίσης στη Λάπηθο Κερύνειας και στο Βαρώσι Αμμοχώστου, για αιώνες πριν την τουρκική εισβολή.
 
Μέσα από τη Λαϊκή Τέχνη εκφράζεται η σύνδεσή μας με πανάρχαια ήθη των προγόνων μας  και οι αισθητικές αξίες που, όπως αποδεκνύεται, είναι κοινές και άφθαρτες από άκρη σε άκρη της πατρίδας μας, όσο δυσμενείς κι αν ήταν οι ιστορικές συνθήκες σε αυτές ανά τους αιώνες.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.