Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#33]

Η παραδοσιακή γυναικεία αστική ενδυμασία των Ιωαννίνων ξεχώριζε για τον αρχοντικό της χαρακτήρα και τα έντονα βυζαντινά της στοιχεία. Είχε επίσης εμφανείς επιρροές από την αρχαιότητα αλλά η βυζαντινή της προέλευση ήταν επικρατέστερη καθώς οι ενδυμασίες αυτές ήταν άψογα δείγματα βυζαντινής χρυσοκεντητικής.

Η παραδοσιακή ενδυμασία των Ιωαννίνων είχε τρεις διαφορετικές παραλλαγές που σχετίζονταν με τον χρόνο, το ύφασμα, τον τρόπο ραφής αλλά και περαιτέρω διαφοροποιήσεις ανά περιοχή του νομού. Ωστόσο σε κάθε παραλλαγή τα υφάσματα είναι ακριβά και καλοραμμένα και συνυπάρχουν με κοσμήματα, στοιχεία που ξεζώριζαν τη φορεσιά σε σχέση με άλλες περιοχές και παρέπεμπαν ευθέως στις αρχόντισσες του Βυζαντίου. Στην αρχοντική αστική ενδυμασία για παράδειγμα κυριαρχούσαν τα ακριβά βαριά υλικά, το φωτεινό χρυσό χρώμα στα κεντήματά της και το βαθύ μενεξεδί χρώμα πάνω από υπόλευκο πουκάμισο. Ο διάκοσμος στο κέντημα είχε πολλές φορές πτηνά ή άλλα σχέδια με αναμνήσεις από τον Μεσαίωνα. Η νυφική φορεσιά από την άλλη ήταν πιο λιτή, αποτελείτο από υφαντό πουκάμισο με κεντήματα με χρυσά τέλια στην τραχηλιά, τον γιακά και τα μανίκια, αμάνικο ολοκέντητο γιλέκο από καφετιά τσόχα και μαύρο πιρπιρί και ριγωτό φουστάνι με όρθιο γιακά. Τα παπούτσια τους ήταν επίσης μεταξοκέντητα ενώ φορούσαν και σκουφάκι με πορφυρή φούντα από μετάξι και μαλαμοκαπνισμένα συρματερά μασούρια. Πάντα τη φορεσιά συνόδευαν τα διάσημα γιαννιώτικα κοσμήματα.

Οι γυναίκες των Ιωαννίνων, ειδικά οι αρχόντισσες, ασχολούνταν πολύ με την κεντητική, τη χρυσοχοΐα και άλλες χειροτεχνίες και είχαν υψηλή αίσθηση της αισθητικής.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.