Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#31]

Εικόνα: Αριστερά, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Θάσου σε πίνακα των αρχών του 19ου αιώνα. Δεξιά, η φορεσιά της Θάσου σε σύγχρονη φωτογραφία από το αρχείο της Συλλογής Λυκείου Ελληνίδων.

 

Ενδιαφέρον, ως προς την ιστορική προέλευση και τα υλικά, παρουσιάζει η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της νήσου Θάσου στην Ανατολική Μακεδονία. Ενώ η ανδρική έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά νησιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς, με την κόφα, το πουκάμισο το σταυρωτό γιλέκο, το ζωνάρι και το δίκοχο, η γυναικεία είναι πλούσια σε βαριά πολυτελή υφάσματα όπως βελούδο και μετάξι που μάλιστα φέρουν εντυπωσιακά χρυσά κεντήματα παλαιάς βυζαντινής αισθητικής.

Καθώς η Θάσος βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορικές πόλεις που ήταν και κέντρα εμπορίου, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, ήταν εφικτός ο εμπλουτισμός της ντόπιας φορεσιάς της με ακριβά υλικά και αριστοκρατικές τεχνοτροπίες. Η ενδυματολογική παράδοση της Θάσου φημίζεται για το πλήθος βυζαντινών στοιχείων που διατηρήθηκαν ως την εποχή μας. Τα φίνα υφάσματα στη γυναικεία φορεσιά ήταν χρυσοκεντημένα με φιστόνι. Η γυναικεία φορεσιά της Θάσου αποτελείται από το φουστάνι, το πουκάμισο, την τραχηλιά, το κοντογούνι, τον αλατζά, το τσικέτο, την ποδιά, το ζωνάρι και το σπαλέτο -  το σπαλέτο είναι μια μαντήλα κατασκευασμένη με παραδοσιακή τεχνική και φοριέται πάνω από το φέσι της κεφαλής. Έχει μεγάλες διαστάσεις και μάλλινα κρόσια που κρέμονται στις άκρες και ξεχωρίζει για τα χρωματιστά και έντονα σχέδια και αναπαραστάσεις επάνω του, κυρίως με θέμαστα φυτικού διάκοσμου.

Η υφαντική ήταν μια παραδοσιακή τέχνη και ιδιότητα για τους Θασίτες και όλα τα παραπάνω ενδύματα κατασκευάζονται από τους ίδιους. Οι γυναίκες συναγωνίζονταν στο ποιά θα δημιουργήσει τα πιο όμορφα κομψοτεχνήματα στην κεντητική και την υφαντική και αφιέρωναν σε αυτές τις τέχνες πολύ χρόνο, με μεράκι και καλαισθησία.

Σήμερα, τα παραδοσιακά ενδύματα φοριούνται μόνο σε λαϊκές εκδηλώσεις ή αναβίωση ντόπιων εθίμων της Θάσου όπως των εθίμων του γάμου, της Αποκριάς και του Αναβροχιάρη και συνήθως όταν συμπαρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Το Καθήκον μας» Παραδοσιακά Μονοπάτια [#32] »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 32 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.