Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#13]

Γοτθική Τέχνη: η κληρονομιά του Μεσαίωνα στους λαούς της Ευρώπης

 

Το γοτθικό ύφος, ο προάγγελος του ρομαντισμού, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό πρωτίστως κίνημα το οποίο περιλαμβάνει βυζαντινές και μεσαιωνικές παραδόσεις, οι οποίες οδηγούν στην κυριαρχία του πνεύματος και τις θρησκευτικής πίστης, με την  κυριαρχία του άυλου, του αιθέριου.

Βασικά χαρακτηριστικά είναι ο αισθησιασμός, η αμεσότητα, τα νατουραλιστικά στοιχεία ενώ τα κυριότερα χρώματα είναι το μπλε ούλτραμαρίν και το χρυσό. Στην αρχιτεκτονική κυριαρχεί η φωτεινότητα, οι μεγάλοι χώροι, οι μυτερές κορυφές και τα παράθυρα που εκτείνονται από το δάπεδο ως την οροφή, στην ζωγραφική κυριαρχούν το φως και η σκιά, οι εξεζητημένες μορφές ενώ στην γλυπτική η ομορφιά εξυπηρετεί έναν ανώτερο πνευματικό σκοπό, την χριστιανική πίστη.

Κατά τον Σπένγκλερ, στην «γοτθική αρχιτεκτονική αυτό το εγώ ανεβαίνει ψηλά. Οι κορυφές των πυργίσκων και των αντηρίδων των ναών είναι «εγώ» και έτσι ολόκληρη η φαουστική ηθική είναι αυτό το «ψηλά»: τελειοποίηση του εγώ, ηθική εργασία πάνω στο εγώ, δικαιολόγηση του εγώ με την πίστη και με καλά έργα, σεβασμός του εσύ του πλησίον μας για χάρη του δικού μου εγώ και της ευτυχίας του, από τον Θωμά Ακινάτη μέχρι τον Καντ, και τέλος το υπέρτατο: Αθανασία του εγώ».

Για ένα Εθνικιστή, ο Γοτθισμός αποτελεί το στάδιο ανάμεσα σε Αναγέννηση και Ρομαντισμό, που σε αντίθεση με τα ιδεώδη του Διαφωτισμού, στέκεται στις μεσαιωνικές και βυζαντινές παραδόσεις του ιπποτισμού και της πνευματικής πίστης. Αυτή άλλωστε η πνευματικότητα και οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως αποτελούν και την ιδιαίτερη γοητεία αυτού του ρεύματος, το οποίο υπό διάφορες μορφές επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.