Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#27]

Δ' Μέρος

Ο μύθος της «Δυαδικής Βασιλείας»

 

Ο θεσμός της διπλής βασιλείας αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αρχαίας Σπάρτης. Η Σπάρτη είχε δυο βασιλιάδες, από δυο διαφορετικούς βασιλικούς οίκους, τους Αγιάδες και τους Ευρυποντίδες, οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση κατάγονταν από τους δίδυμους γιους του Ηρακλείδη Αριστοδήμου, δηλαδή τον Ευρυσθένη, τον οποίο διαδέχθηκε ο γιος του Άγις, και τον Προκλή, τον οποίο διαδέχτηκε ο Ευρυπών.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος μας παραδίδει μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ερμηνεύεται το παράδοξο καθεστώς της δυαδικής βασιλείας στην πόλη – κράτος. Παλαιότερα, λοιπόν, η βασιλική οικογένεια στην Σπάρτη ήταν μία και μοναδική, με την διαδοχή στο ύπατο αξίωμα να πραγματοποιείται πάντοτε με τον καθιερωμένο κληρονομικό τρόπο. Ωστόσο, η σύζυγος του νεκρού βασιλιά Αριστόδημου, ονόματι Αργεία, κόρη του Αυτεσίωνα, απέκτησε δίδυμα τέκνα. Σκοπός της, όμως, ήταν να ανέλθουν και τα δυο στην διαδοχή του θρόνου, για αυτό και προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε ποιο από τα δύο παιδιά της ήταν πρεσβύτερο.

Οι Σπαρτιάτες, τότε, βρέθηκαν σε μεγάλο δίλημμα, λαμβάνοντας τελικά την απόφαση να λύσουν το μυστήριο ρωτώντας το Μαντείο των Δελφών, με την Πυθία να αποκρίνεται ότι έπρεπε να θεωρήσουν και τα δύο παιδιά βασιλείς, αλλά να τιμήσουν περισσότερο εκείνο που γεννήθηκε πρώτο. Οι Σπαρτιάτες, όμως, συνέχισαν να δυσανασχετούν, μέχρι που η λύση δόθηκε από έναν Μεσσήνιο, ονόματι Πανίτη, η πρόταση του οποίου ήταν να κατασκοπεύσουν την μητέρα για να διαπιστώσουν ποιο παιδί φρόντιζε πρώτο στο τάισμα και στην καθαριότητα. Η ιδέα υπήρξε επιτυχής, με τους Σπαρτιάτες να ανακηρύττουν και τα δύο παιδιά βασιλείς, αλλά να αναγνωρίζουν τα πρωτεία τιμής στον Ευρυσθένη.

Ο Αριστόδημος, ωστόσο, πριν αποβιώσει είχε μοιράσει τα εδάφη που είχε κατακτήσει στους δύο γιους του, παραχωρώντας στον Ευρυσθένη την περιοχή των Λιμνών και στονΠροκλή την περιοχή της Πιτάνης. Τον Ευρυσθένη διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του Άγις Α’, από τον οποίο έλαβε το όνομα του το γένος των Αγιαδών, ενώ τον Προκλή διαδέχτηκε ο γιος του Σόος, και αυτόν ο γιος του Ευρυπών, από τον οποίο έλαβε το όνομα της η δυναστεία των Ευρυποντιδών. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, προέκυψαν οι δυο ξακουστές βασιλικές οικογένειες της Σπάρτης, με την παράδοση να αναφέρει ότι οι Αγιάδες αναγνωρίζονταν ως ανώτεροι.

Η παράδοση, ακόμα, αναφέρει ότι οι χαρακτήρες των δυο αδελφών διέφεραν τόσο πολύ μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι δυο βασιλικές οικογένειες που προέκυψαν να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην νοοτροπία τους, καθώς επίσης και ότι όταν τα δυο αδέλφια ενηλικιώθηκαν έτρεφαν εχθρικά αισθήματα μεταξύ τους, με την εχθρότητα τους αυτή να μεταβιβάζεται και στους απογόνους τους. Έτσι, ακόμα και οι τάφοι τους βρίσκονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Η Πιτάνη, μια από τις κώμες που συνιστούσαν την πόλη της Σπάρτης, φιλοξενούσε τους τάφους των Αγιαδών, ενώ οι τάφοι των Ευρυποντιδών βρίσκονταν στην περιοχή των Λιμνών. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.