Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#10]

Η Τέχνη του Πολέμου

 

Όπως φανερώνει και ο ομώνυμος τίτλος του εγχειριδίου του Σουν Τσου, πολύ περισσότερο από επιστήμη, ο πόλεμος είναι τέχνη. Αυτήν την φορά λοιπόν, θα επιχειρηθεί μια ενδελεχής αναφορά τόσο στην θέαση της πολεμικής τακτικής ως τέχνης, όσο και στις επιμέρους τέχνες οι οποίες σχετίζονται με τον πόλεμο και το νόημά τους.

Αρχικά, σαν μια παρτίδα σκάκι, η στρατηγική στηρίζεται στην λογική σκέψη, την ψυχική επιρροή, το περιβάλλον, την οργάνωση, αλλά και την παραπλάνηση και την φαντασία. Πρόκειται ωστόσο για αρετές οι οποίες είναι αναγκαίες και στον κάθε καλλιτέχνη. Η τέχνη λοιπόν του πολέμου, όπως και κάθε μορφή τέχνης, στηρίζεται στον καλλιτέχνη, σε αυτήν την περίπτωση τον στρατηγό, όσο και στην ποιότητα των «υλικών» αλλά και στην  έμπνευση της στιγμής, η οποία στην περίπτωση του πολέμου συμπίπτει με τους αστάθμητους παράγοντες και το ηθικό σθένος του ανθρώπινου δυναμικού, που μπορούν εν τέλει να καθορίζουν και την έκβαση ενός πολέμου.

Από εκεί και έπειτα, όσον αφορά την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα, είναι συνήθης η  τάση διακόσμησης των όπλων και όσον αφορά το παρελθόν ολόκληρης της πανοπλίας ενός πολεμιστή, ενώ πολλές φορές δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στα λάβαρα που φέρουν οι στρατιώτες. Έτσι, συναντούμε στην αρχαιότητα την περικεφαλαία του Πλούτωνα και την Ασπίδα του Αχιλλέα, την αποτρεπτική διακόσμηση στα όπλα των Λακεδαιμονίων, τις περίτεχνες πανοπλίες των ιπποτών του μεσαίωνα και τα εξαίσια ξίφη, που πολλές φορές παρουσιάζουν περίπλοκα σχέδια και εμβλήματα φημισμένων οικογενειών, αλλά και τα σπαθιά και τις παλάσκες των κλεφταρματολών.

Η στενή λοιπόν σχέση τεχνών και πολέμου στηρίζεται κατά πρώτον στο ήθος του συνόλου των ευρωπαϊκών λαών, για τους οποίους ο πόλεμος είναι μια τέχνη στην οποία βαδίζουν δίχως φόβο και δειλία, αλλά με θάρρος και σύνεση. Πρόκειται για μια παράδοση κατά την οποία ο πολεμιστής βαδίζει με γενναιότητα, ικανότητα και ομορφιά στην μάχη. Κατά δεύτερον, ο πόλεμος, ως πατέρας των πάντων, βοηθά εμμέσως στην ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων επομένως και των τεχνών.

Εν κατακλείδι τέχνη και πόλεμος συνυφαίνονται αρμονικά –σε μυθολογικό επίπεδο ο Άρης και η Αφροδίτη γεννούν την Αρμονία και τον Έρωτα- και αποκαλύπτουν το μεγαλείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στο οποίο υπάρχει χώρος μόνο για την αρετή, μόνο για το ανδρείο, το αληθές και το ωραίο. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.