Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παρμενίδης

Ο Παρμενίδης γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδος γύρω στο 515 π.Χ από αριστοκρατική οικογένεια. Για τη ζωή του γνωρίζουμε μόνο ότι τελούσε χρέη νομοθέτη στη πόλη του και ότι γύρω στο 450 ταξίδεψε στην Αθήνα. Υπήρξε επικεφαλής μιας αδελφότητας θεραπευτών ιερέων του Απόλλωνα. Οφείλει την αρχική πνευματική του κατάρτιση στο Πυθαγορισμό. Έγραψε ένα φιλοσοφικό έργο σε εξάμετρα το οποίο αργότερα τιτλοφορήθηκε «Περί Φύσεως» και αποτελείτο από δύο μέρη.

 

Το ποίημα του Παρμενίδη αρχίζει με τη καταγραφή ενός ταξιδιού. Οδηγημένος από τις Θεές που τον επέλεξαν για να του δώσουν μια υπεράνθρωπη αποκάλυψη, ο Παρμενίδης εγκαταλείπει τα «σπίτια της νύχτας» ( τη πόλη που κατοικείται από τους βέβηλους και αδαείς θνητούς) και φτάνει σε μια Πύλη η οποία χωρίζει αιώνια το φως από το σκοτάδι, την αλήθεια από τη πλάνη, το ιερό από το βέβηλο. Αυτή η Πύλη προστατεύεται από τη Θεά της Δικαιοσύνης και απαγορεύει την είσοδο σε όσους δεν έχουν το δικαίωμα στη πρόσβαση της Ύψιστης Μύησης, στην Αλήθεια που φυλάσσεται πίσω από αυτή.

Μέσα στη Πύλη, βασιλεύει άλλη μια Θεά, η Αλήθεια ή η Ανάγκη, η οποία λέγεται έτσι διότι η σοφία που μαθαίνει εκεί ο μύστης δεν υπόκεται σε μεταβολές ή αλλάγες, αλλά παραμένει αιωνίως και για όλους υποχρεωτικά αυτή που είναι απαράλλαχτη.

Καθήκον, τώρα, όσων καταφέρνουν να τη γνωρίσουν είναι να κηρύξουν τη σοφία υπό διπλή μορφή: Από τη μία κήρυξη της αλήθειας, από την άλλη, καταγγελία του ψεύδους και της απάτης αυτού που δεν είναι αλήθεια, της πλάνης της οποίας ζουν όσοι δεν είναι μυημένοι. Με τον τρόπο αυτό βέβαια, το χάσμα μεταξύ αλήθειας και πλάνης, φωτός και σκότους δεν γεφυρώνεται. Αντιθέτως, διακηρύσσεται ακόμη πιο έντονα η ανάγκη, το απαραβίαστο, η διηνεκής ύπαρξη χάσματος και διχοτομίας, αλλά και το ιερό δικαίωμα της κατίσχυσης της αλήθειας επί του ψεύδους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έντγκαρ Άλαν Πόε - Μέρος Γ' Mircea Eliade Α’ Μέρος »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.