Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Μεταβολή 2 [#1]

Η ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ

 

    Ένα μικρό κράτος, απευθείας απόγονος του κράτους των Τευτόνων Ιπποτών, από τους οποίους κληρονόμησε και πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του, που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και να ανταγωνίζεται και συχνά να επικρατεί ενάντια σε Αυτοκρατορίες που κάλυπταν μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Η Πρωσία, που την αποκάλεσαν νέα Σπάρτη, εξαιτίας της πειθαρχίας που χαρακτήριζε όλους τους πολίτες της και του άψογα οργανωμένου στρατού της, αποτελεί το δίχως άλλο, ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για την χώρα μας, η οποία, αν και μικρή σε μέγεθος, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μια ισχυρή, περιφερειακή τουλάχιστον, δύναμη.

 

    Το 1701, ο εκλέκτορας Φρειδερίκος ο τρίτος, με την άδεια του Γερμανού Αυτοκράτορα, αυτοανακηρύχθηκε Βασιλιάς στην Πρωσία και μετέτρεψε του Δουκάτο της Πρωσίας σε Βασίλειο. Ευλογημένη η Πρωσία με μια σειρά φωτισμένων ηγεμόνων και μετά από αυτόν, εξελίχθηκε σε κέντρο τόσο των γραμμάτων και των τεχνών αλλά κυρίως σε ένα κράτος μιλιταριστικό, με τα σημερινά δεδομένα, που όλοι οι πολίτες του διακατέχονταν από μια φιλοσοφία στρατιωτική, με κύριο χαρακτηριστικό την πειθαρχία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οργάνωση του στρατεύματος, γεγονός που επέτρεψε στην Πρωσία να επιβληθεί στους εχθρούς της που αρχικά απειλούσαν την ίδια της την ύπαρξη και στην συνέχεια να διεξάγει με αξιοσημείωτη επιτυχία μια σειρά από επιθετικούς πολέμους. Οι κατακτήσεις της αυτές της έδωσαν την δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά, μετατρεπόμενη στον σιτοβολώνα της Βόρειας Ευρώπης, γεγονός που έσπευσε να εκμεταλλευθεί, μιας και πλέον τα γειτονικά της κράτη ήταν άμεσα εξαρτώμενα από αυτή αφού ο πληθυσμός τους τρεφόταν από το πρωσικό σιτάρι. Στο τέλος, με την καθοδήγηση του Καγκελάριου Μπίσμαρκ, ένωσε σχεδόν όλα τα γερμανικά εδάφη δημιουργώντας το Δεύτερο Ράιχ, τη Γερμανική Αυτοκρατορία, που όμως παρέμενε στην ψυχή και στη νοοτροπία σχεδόν καθαρά πρωσική.

 

    Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτό το κράτος και την ιστορική του διαδρομή. Μερικά από αυτά αρνητικά, πολλά περισσότερα όμως, κατά την γνώμη μου, θετικά. Δεν χωράει όμως καμία αμφιβολία πως το κράτος αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μια χώρα μικρή, όπως η δικιά μας, μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αρκεί να έχει ικανούς ηγέτες, οι οποίοι θα δρουν πρώτα και πάνω από όλα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα το επιτύχουν αυτό, σχέδιο που θα απλώνεται σε χρονικό βάθος γενεών αλλά ταυτόχρονα θα έχει και άμεσες λύσεις για πολλά από τα χρόνια προβλήματα μας. Τελικός σκοπός μια τέτοιας φωτισμένης ηγεσίας δεν θα είναι άλλος από το να εκμεταλλευτεί τις έμφυτες αρετές του Λαού μας, ενώ θα πρέπει παράλληλα να ενδιαφερθεί και για τα σημεία εκείνα στα οποία υστερούμε, ώστε στο τέλος να αναδείξει ένα Νέο Άνθρωπο, ένα Νέο Έλληνα, και όχι νεοέλληνα, και κατ' επέκταση ένα Νέο Ευρωπαίο, που θα θέσει το Λαό μας στην κεφαλή μιας νέας πορείας όλων των Ευρωπαϊκών Λαών προς τη δόξα, ώστε να γίνει ξανά η Ευρώπη το πολιτιστικό κέντρο του Κόσμου, που θα βγάλει τον πλανήτη μας από αυτή τη μαύρη εποχή που βιώνουμε όλοι μας σήμερα.

 

                                                                   Λύρης Αλέξανδρος 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μεταβολή [#46]

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.