Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014

Μεταβολή [#47]

POMERIUM

 

Αν και η Ρώμη έφτασε κάποτε να εξουσιάζει σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο, στην πραγματικότητα το μόνο μέρος που -θεωρητικά- ήταν Ρώμη ήταν ένα μικρό τμήμα της Μητρόπολης, γνωστό τότε ως POMERIUM. Τα πάντα πέρα από αυτό ήταν απλά κατακτήσεις της Ρώμης, που ίσχυαν διαφορετικοί νόμοι. Μέσα σε αυτό το τμήμα όμως, η Ρωμαϊκή Δημοκρατία έβρισκε το πραγματικό της νόημα.

 

Η γραμμή που καθόριζε το Pomerium ήταν, σύμφωνα με το μύθο, τα αρχικά όρια της πόλης της Ρώμης, που είχε χαράξει ο ίδιος ο Ρωμύλος. Ο χώρος είχε τεράστια σημασία για τους Ρωμαίους, τόσο πολιτική, όσο και κοσμική. Μέσα στα όρια του, οι αξιωματούχοι της πόλης, έχαναν τα περισσότερα από τα προνόμια τους, ενώ οι αξιωματούχοι των επαρχιών έπρεπε να παραδώσουν εντελώς την εξουσία τους για όσο διάστημα βρίσκονταν εντός της περιοχής αυτής. Μόνο στην περίπτωση που η πόλη είχε ανακηρύξει κάποιον ως Δικτάτορα διατηρούσε πλήρως την εξουσία του μέσα στον ιερό αυτό χώρο. Τέλος μέσα στον χώρο αυτό δεν επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση να φέρει κάποιος όπλα, ενώ ακόμα και οι άνδρες της Πραιτοριανής Φρουράς έπρεπε να παραδώσουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους πριν εισέλθουν.

 

Φυσικά στην εποχή μας δύσκολα θα μπορούσε να έχει αξία κάτι τέτοιο, αν και ο συμβολισμός που θα μπορούσε να έχει θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Το πιο εντυπωσιακό όμως στις μέρες μας δεν είναι άλλο από την αντίθεση που παρατηρούμε. Ενώ εκείνη την εποχή, την καταπιεστική όπως θα έλεγαν κάποιοι σύγχρονοι δήθεν δημοκράτες, στο κέντρο της πόλης του Κράτους, της θρησκείας και του Πολιτεύματος οι αξιωματούχοι έχαναν τα προνόμια τους, σήμερα στα αντίστοιχο κέντρο, που στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δεν είναι άλλο από τα κοινοβούλια, παρατηρούμε ακριβώς το αντίθετο. Στην χώρα μας, το σύγχρονο Pomerium, θα μπορούσε να είναι το τετράγωνο της Βουλής, του Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου. Σε αυτό το Pomerium λοιπόν, οι αξιωματούχοι, όχι απλώς δεν εγκαταλείπουν τα προνόμια τους αλλά αντίθετα αποκτούν και άλλα που τους ξεχωρίζουν από τους απλούς πολίτες. Η περίφημη «ισότητα απέναντι στο νόμο» πάει περίπατο όταν αφορά τους βολεμένους του σημερινού μας κράτους. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πάρα πολλά για την ποιότητα του σημερινού πολιτεύματος και αναδεικνύει την υποκρισία των κρατούντων.

 

Λύρης Αλέξανδρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μεταβολή [#44] Μεταβολή [#48] »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 49 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.