Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (1792-1828)

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Ελληνικής επανάστασης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792. Πατέρας του ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης και μητέρα του η Ελισάβετ, απ’ το γένος Βακαρέσκου, μια απ’ τις μεγαλύτερες οικογένειες της Ρουμανίας. Ο Αλέξανδρος ήταν γόνος εύπορης και ισχυρής οικογένειας του Βυζαντίου με καταγωγή απ’ την Τραπεζούντα του Πόντου. Η οικογένεια του μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης κατέφυγε στην αυλή των Κομνηνών στην Τραπεζούντα.

Το 1810 ο Αλέξανδρος κατατάχτηκε στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Ά της Ρωσίας με το βαθμό του ανθυπίλαρχου. Όντας εξαίρετος πολεμιστής διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, αλλά στη μάχη της Δρέσδης ήταν άτυχος και έχασε το δεξί του χέρι.

Τον Μάρτιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος του προσέφερε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρίας. Στις 12 Απριλίου με μεγάλο ενθουσιασμό την αποδέχτηκε αφού πρώτα έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε και αμέσως άρχισαν οι ετοιμασίες για την απελευθέρωση του υπόδουλου Ελληνικού έθνους.

Το σχέδιο του Υψηλάντη είχε κυρίως χαρακτήρα αντιπερισπασμού, δηλαδή η επανάσταση στη νότια Ελλάδα να εξελισσόταν χωρίς την πίεση τουρκικών στρατευμάτων τα οποία θα απασχολούνταν στην περιοχή νότια του Δούναβη. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Υψηλάντης απεύθυνε απ’ το Ιάσιο την επαναστατική προκήρυξη <<Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος>> όπου και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Στις 10 Μαρτίου συγκροτήθηκε ο Ιερός Λόχος που τον πυρήνα του αποτελούσαν μαθητές του Ελληνικού σχολείου της Οδησσού. Έπειτα από μια σειρά αψιμαχιών η αποφασιστική μάχη δόθηκε στις 6-7 Ιουνίου του 1821 στο Δραγατσάνι, όπου απ’ τους 300 γενναίους Ιερολοχίτες έπεσαν μαχόμενοι πάνω από 200. Τα επαναστατικά στρατεύματα ηττήθηκαν, είχε επιτευχθεί όμως ο στρατηγικός στόχος, να απασχοληθούν τα τουρκικά στρατεύματα μακριά απ’ την Ελλάδα. Ο Υψηλάντης συνελήφθη και φυλακίστηκε για 6 χρόνια. Απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827 και δύο μήνες μετά στις 19 Ιανουαρίου 1828 πέθανε στη Βιέννη στα 36 του χρόνια.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.