Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Μεταβολή [#33]

ALEA IACTA EST

 

 

      Έτος 49 π.Χ. Μια στιγμή και μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα την Ιστορία του κόσμου. Ένας άνθρωπος με την δύναμη της θέλησης του θα σφραγίσει την πορεία του ανθρώπινου είδους και οι συνέπειες της απόφασης εκείνης είναι καθημερινά ορατές γύρω μας σήμερα, όχι σαν απόηχοι περασμένων γεγονότων, αλλά απολύτως πραγματικές και επηρεάζουν καθημερινά την ζωή μας. Ακόμα και αν οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, η κοινωνία μας είναι θεμελιωμένη στην Αυτοκρατορία που γεννήθηκε, στην πραγματικότητα, την μέρα που ο Ιούλιος Καίσαρας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός νους της Ιστορίας, δεύτερος μόνο πίσω από τον ισόθεο Αλέξανδρο, αποφάσισε να προκαλέσει το πεπρωμένο και να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

 

      Η φράση που είπε όταν πέρασε το αρχαίο σύνορο της Ρωμαϊκής επικράτειας, ένα ασήμαντο ρέμα μέχρι τότε, μας έχει μείνει μέσα από τα γραπτά τόσο του Πλούταρχου όσο και του Σουετώνιου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα λέει ο Πλούταρχος, την φράση αυτή την είπε στα ελληνικά. «Ανερρίφθω κύβος» ή όπως είναι πιο γνωστή σήμερα, ο κύβος ερρίφθει. Δηλαδή, πλέον αυτός έκανε την κίνηση του και η συνέχεια είναι αποκλειστικά στα χέρια της Μοίρας, όπως ακριβώς και το ζάρι που μόλις το αφήσεις δεν μπορείς πλέον να κανείς τίποτα για να επηρεάσεις το αποτέλεσμα. Η Ιστορία έγραψε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Η παρηκμασμένη Ρωμαϊκή Δημοκρατία διαλύθηκε και, ακόμα και αν ο ίδιος ο Καίσαρας δολοφονήθηκε στην πορεία μέχρι την πτώση της, την θέση της πήρε η λαμπρότερη Αυτοκρατορία της ιστορίας, μιας και από όλες όσες πέρασαν καμία άλλη δεν άλλαξε τόσο πολύ τον κόσμο.

 

      Κάποτε στην ζωή μας, όσων από εμάς είναι τυχεροί, έρχεται μια στιγμή που φτάνεις σε ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις μια απόφαση το αποτέλεσμα της οποίας, ακόμα και αν δεν μπορείς να το γνωρίζεις, ξέρεις ωστόσο πως είναι μη αναστρέψιμο. Εκείνη ακριβώς την στιγμή ξεχωρίζουν οι άξιοι από τους αδιάφορους, οι καθημερινοί από αυτούς που ξεχωρίζουν. Εκείνη τη στιγμή ή προχωράς μπροστά και ό,τι γίνει ή μένεις για πάντα στην ανυπαρξία δίκαια ξεχασμένος από όλους. Κανείς μας δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί όταν φτάσει εκείνη η ώρα, οπότε ας μην λένε μεγάλα λόγια μερικοί. Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε για να μην αποτύχουμε στην μεγάλη αυτή δοκιμασία, αν και όταν έρθει.

 

 

                                                                                                                                          Λύρης Αλέξανδρος  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μεταβολή [#34] Μεταβολή [#32] »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.