Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#111]

Α’ Μέρος

Η Σπάρτη και η Μακεδονία.

Ο Ξενοφών ολοκληρώνει την διήγηση των «Ελληνικών» του με την εξής διαπίστωση: «Τέλος, μετά την μάχη δημιουργήθηκε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και σύγχυση στην Ελλάδα, απ’ ότι πριν».

Είναι γεγονός ότι στα χρόνια που ακολούθησαν επικράτησε μεγάλη αναταραχή στην Ελλάδα, και αυτό λόγω του ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις δεν μπορούσαν να αναλάβουν, πλέον, ηγεμονικό ρόλο. Η Θήβα, έπειτα από τον θάνατο των δυο στρατηγών της, αδυνατούσε να κυριαρχήσει, η Σπάρτη στηριζόταν πλέον σε μισθοφορικό στρατό, αφότου ο στρατός των Ομοίων είχε μειωθεί πάρα πολύ, ενώ η πόλη των Αθηνών αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν της επέτρεπαν να αναλάβει την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Μέσα από αυτή την αναστάτωση και την αβεβαιότητα, έκανε την εμφάνιση της μια νέα δύναμη, η οποία και θα κυριαρχούσε τα επόμενα χρόνια, μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση. Πρόκειται για την Μακεδονία, η οποία λόγω της θέσης της, καθώς επίσης και του γεωφυσικού της ανάγλυφου,  παρέμενε σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Εντούτοις, εξαιτίας αυτής της απομόνωσης, η Μακεδονία κατόρθωσε να διατηρήσει αρκετά αρχαϊκά χαρακτηριστικά της, τόσο στις κοινωνικές και πολιτειακές δομές της, όσο και στα ήθη και τα έθιμα της.

Εντούτοις, το 360 π.Χ. η Μακεδονία κλονίστηκε σοβαρά, όταν κατά την επίθεση των Ιλλυριών έχασε την ζωή του ο βασιλιάς Περδίκκας Γ’, καθώς και τέσσερις χιλιάδες οπλίτες. Ακολούθως, την υπεράσπιση της την ανέλαβε ο νεότερος αδελφός του, ο Φίλιππος, καθώς ο διάδοχος του θρόνου ήταν ακόμη ανήλικος. Οι Μακεδόνες, ωστόσο, κρίνοντας την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη, ανακήρυξαν τον Φίλιππο βασιλέα.

Κατά το διάστημα το οποίο ο Φίλιππος διευθετούσε τα πράγματα στη Μακεδονία, αυξάνοντας παραλλήλως την δύναμη της και την επικράτεια του σταδιακά, στον Νότο η ζωή συνεχιζόταν όπως πριν. Το 356 π.Χ. οι Φωκείς κατόρθωσαν να καταλάβουν το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Έπειτα, τρία έτη αργότερα, ο στρατός των Φωκέων απέκρουσε τα μακεδονικά στρατεύματα, απωθώντας τα από την περιοχή της Θεσσαλίας. Ανάμεσα στους σκοπούς του μακεδονικού στρατού, τώρα, ήταν να εκδιώξει τους Φωκείς και από το ιερό των Δελφών. Φτάνοντας, όμως στο Στενό των Θερμοπυλών βρήκε τους Έλληνες από την νότια Ελλάδα να βρίσκονται εκεί παρατεταγμένοι. Έτσι, αντιλαμβανόμενος αμέσως την δυσκολία του εγχειρήματος αυτού, αποφάσισε να αποχωρήσει αμέσως. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, φάνηκε ότι η Φωκίδα είχε καταφέρει να σωθεί από την έγκαιρη παρέμβαση των Αθηναίων, των Σπαρτιατών και των υπολοίπων συμμάχων.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.