Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#76]

«Δημόσια παιδεία» και κρυφό σχολειό.

Ο εικονιζόμενος πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη και έλαβε τον τίτλο «Κρυφό Σχολειό», καθώς ο καλλιτέχνης αποθανάτισε μια διαφορετική πλευρά της τουρκοκρατίας, αυτήν την εκπαίδευσης.

Σε μια εποχή κατά την οποία οι μικροί Έλληνες μάθαιναν ότι θα πρέπει να είναι υποταγμένοι στον τούρκο αφέντη, ότι πάντα θα ζουν στην σκλαβιά κι ότι θα πρέπει να κάνουν μια ταπεινή και ήσυχη ζωή, παράλληλα υπήρχαν τα κρυφά σχολειά, τα οποία έδιναν την πραγματική μόρφωση στους Ελληνοπαίδες. Η μόρφωση αυτή δεν συνίστατο μόνο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά κυρίως στην καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, ώστε οι νέοι να μάθουν ποιοι είναι οι πρόγονοί τους και να θέλουν να τους ξεπεράσουν.

Τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο παρόμοια η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Όσο δε αφορά την παιδεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι (συγγνώμη οι «καθηγητές») κατηχούν τους νέους στο να είναι ήσυχοι, να μην υπερηφανεύονται ιδιαίτερα για την καταγωγή και τον πολιτισμό τους «γιατί είμαστε όλοι ίδιοι»-τόσο ανθρώπινο- και να επιδίδονται πολλάκις σε καταλήψεις.

Με μια εξαίρεση φυσικά: απεχθάνονται τις διαμαρτυρίες των μαθητών όσον αφορά την Πατρίδα, το Έθνος, την Θρησκεία, απεχθάνονται τις αναφορές των παιδιών στον Μελά, τον Άγρα, τον Κατσίφα, απεχθάνονται τις φράσεις «Βόρειος Ήπειρος - Γη Ελληνική» και «Μακεδονία ξακουστή» και μες στην τρομακτική τους άγνοια πιστεύουν ότι «εθνικιστικοί κύκλοι» υποκινούν τους μαθητές, καθώς δεν μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι χρόνια μαρξιστικής προπαγάνδας σε αθώες ψυχές πήγαν στράφι.

Η Νεολαία της χώρας είναι Εθνικιστική και αν ακόμη η δημόσια παιδεία καταντήσει ένα παρακλάδι της αντεθνικής προπαγάνδας, ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν «Κρυφά Σχολειά» για την αφύπνιση των νέων Ελλήνων και των Ελληνίδων.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.