Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#98]

Η «Τζαμάλα της Θράκης» ήταν έθιμο που αφορούσε μια θηλυκή οντότητα, με αόριστη γονιμοποιητική σημασία. Ως έθιμο, σχετιζόταν με τις εργασίες της άροσης και της σποράς των αγρών και διαδραματιζόταν συνήθως στις 26 Οκτωβρίου ή σε μέρα που αντιστοιχούσε στη σπορά.

Για μια καλή χρονιά και πλούσια προϊόντα από τη γη τους, οι Θρακιώτες κατασκεύαζαν έναν σκελετό από ξύλα, που έμοιαζε με καμήλα (εξού και η ονομασία του εθίμου), του προσέθεταν ξύλινο κεφάλι και ουρά, το τύλιγαν με πανιά και προβιές και το στόλιζαν με χάντρες. Στο τέλος άπλωναν πάνω στην τεχνητή καμήλα ένα χαλί και κάτω από αυτό κρύβονταν τέσσερις άνδρες, που στη συνέχεια περπατούσαν ώστε να φανεί σαν να περπατάει το ξύλινο κατασκεύασμα. Επίσης, τοποθετούσαν επάνω της ένα ομοίωμα παιδιού με κουδούνια στη μέση του, το οποίο το βαστούσε ο τζαμάλης. Οι συμμετέχοντες στη «Τζαμάλα» φορούσαν παράξενα ενδύματα και στεφάνια από κληματαριές στο κεφάλι, ενώ κρατούσαν και λαγήνια ή κουβάδες στο χέρι, για οίνο ή ούζο. Ακόμη, κερνούσαν ρόδι και καρύδια.

Η τζαμάλα περιφερόταν από τους άνδρες που συμμετείχαν στο έθιμο σε όλα τα σπίτια του χωριού, υπό τη συνοδεία παραδοσιακών ασμάτων και εύθυμων λόγων. Έξω από κάθε σπίτι φώναζαν: «Ε! Κερά! Καλή χρονιά, καλό μπερικέτι και πολύχρονη!». (Μπερικέτι ήταν η σοδειά).

Η «Τζαμάλα», που φαίνεται να έχει τις ρίζες της στις αρχαίες λατρευτικές τελετές του Διονύσου, τηρείτο ευλαβικά και είχε τη μορφή τελετουργικού, σε άμεση σύνδεση με την ανάγκη για βροχή, τις ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια της γης, τη γονιμότητά της και την ακμαιότητα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.