Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Τα μυστικά των ρούνων (α' μέρος)

Αυτό το οποίο έγινε γνωστό ως και σήμερα σαν ρουνικό αλφάβητο φαίνεται να συσχετίζεται άμεσα με δύο κατηγορίες στις οποίες εμφανίσθηκε και τελικά εφαρμόστηκε το αλφάβητο. Η πρώτη έχει να κάνει με την μαγική ή καλύτερα μεταφυσική ερμηνεία του και η δεύτερη με την αυστηρά εγγράμματη, συντακτική μορφή του. Οι απόψεις ωστόσο για την προέλευσή του μυστικού αυτού αλφάβητου διίστανται, καθώς πολλοί μελετητές χαρακτηρίζουν το ρουνικό αλφάβητο ως παράγωγο της λατινικής ή της ελληνικής γλώσσας, και όχι τυχαία κατά την άποψή μας. Εντούτοις, τα ισχυρότερα στοιχεία καταδεικνύουν μία βόρεια προέλευση (ιστορική αναφορά Τάκιτου), η οποία προκύπτει από τις μορφές των επιστολών, από την μεταβλητή κατεύθυνση του γραψίματος και άλλων δομικών και συμβολικών χαρακτηριστικών.
 
  Άλλωστε το "συμβολικό" γραπτό σύστημα των βόρειων φυλών μετασχημάτισε πολύ αργότερα τα απλά εικονογράμματα σε ένα μεταφυσικό αλφάβητο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για φυλακτά, επιγραφές κ.τ.λ., μετονομάζοντας όλες τις πτυχές των κοσμικών και θρησκευτικών ζωών τους σε ονόματα επιστολών. Αναμφισβήτητα οι ρούνες αποτέλεσαν μια αρχαία "φόρμα" γραπτού λόγου, η οποία χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ευρώπης και Κεντρικής ίσως Ευρώπης. Ένα γοητευτικό γερμανικό αλφάβητο που ακόμα και σήμερα καλύπτεται από ένα τεράστιο πέπλο μυστηρίου και μυστικισμού. Άλλωστε και σύμφωνα με την παράδοση των Βίκινγκς η λέξη ρούνα ("rune") μεταφράζεται ως ένα κρυφό γράμμα, ένα σιγοψιθυρισμένο μυστικό μια λέξη ομερτά. Όπως σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς έτσι και εδώ η Φύση και οι Θεοί ήταν ένα και το αυτό. Κάθε Θεός συμβόλιζε και ένα διαφορετικό στοιχείο του φυσικού κόσμου και του σύμπαντος και ήταν υπεύθυνος για την δημιουργία του, όπως π.χ. ο θεός Θωρ και το σύμβολο δύναμής του, ο κεραυνός. 
Έτσι λοιπόν και στο ρουνικό αλφάβητο, ως ακόμη ένα στοιχείο πολιτισμού πλην της θρησκείας, είναι η ίδια η Φύση, συμβολίζοντας την συνδετική δύναμη των διαφορετικών της στοιχείων. Ειδικότερα δε αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και τον καθημερινό βίο των βορειοευρωπαίων, οι οποίοι ζούσαν και έδιναν τον αγώνα τους για επιβίωση δίπλα στην Φύση, έχοντας την ως σύμμαχο. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.